You are here

Ξεχωρίζει η Κύπρος στις δαπάνες για μισθούς

04/08/2022 09:55

Στις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες δαπάνες για μισθούς ως ποσοστό του ΑΕΠ περιλαμβάνεται η Κύπρος, σύμφωνα με δοκίμιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε επισκόπηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής μισθών και συντάξεων στην ευρωζώνη.

Στο δοκίμιο της η ΕΚΤ αναφέρει ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται μέσα στις τέσσερις στην ζώνη του ευρώ που «ξόδεψαν» τα περισσότερα για αποζημιώσεις προς τους δημόσιους υπαλλήλους, ξεπερνώντας το 13% το 2020. Πέραν της Κύπρου, μεγάλες αποζημιώσεις δίνουν και η Ελλάδα, Βέλγιο και Γαλλία.

Στην ευρωζώνη, ο μέσος όρος των αποζημιώσεων για μισθούς ανήλθε στο 7,8% του ΑΕΠ τον 2020 από 7,2% το 2019

Όπως αναφέρεται, οι δημόσιες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά πολύ πρόσφατα, με τη περσινή χρονιά οι μισθοί των δημοσίων να φθάνουν σε €922 δισ. ή 7,6% του ΑΕΠ εξαιρουμένων των εργοδοτικών κοινωνικών εισφορών. Οι συντάξεις του δημοσίου υπολογίζονται σε €1.484 δισ. (12,1% του ΑΕΠ).

Πλήρης και μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή εντοπίζεται μόνο σε πέντε χώρες όπου βρίσκεται και το 19% των μισθών του δημόσιου τομέα για το 2021.

Η Κύπρος μαζί με την Μάλτα διατηρούν το αυτόματο σύστημα αλλά με περιορισμένη τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Στην πλειονότητα τους, οι μισθοί στην Ευρωζώνη καθορίζονται υπό τις συλλογικές δημόσιες συμβάσεις οι οποίες καλύπτουν το σύνολο ή κάποιους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας, με την Κύπρο να διατηρεί τις συμβάσεις από δύο έως τρία έτη.

Η ΕΚΤ καταγράφει αποκλίσεις για την Κύπρο, την Γαλλία, την Αυστρία και την Πορτογαλία στην πλήρη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των αυτόματων τύπων ή των κυβερνητικών αποφάσεων.

Μ.Κ.