You are here

Δημοσκόπηση: Η κρίση στην παιδεία αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

21/09/2018 07:07

Η κρίση στην παιδεία βρίσκει διχασμένη την κοινή γνώμη για τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση, φθείροντας σημαντικά το προφίλ των πλείστων πολιτικών προσώπων πλην αυτών του κεντρώου χώρου.

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Cymar για λογαριασμό της StockWatch καταγράφει τη στάση της κοινής γνώμης για όσα διαδραματίζονται στην παιδεία και τις επιδράσεις της εκπαιδευτικής κρίσης στο πολιτικό σκηνικό.

Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη για τη στάση της κυβέρνησης στην παιδεία. Αν και 42% συμφωνούν με την στάση της κυβέρνησης, ένα σχεδόν ισότιμο ποσοστό, 39%, διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον τομέα της παιδείας. 

Ουδέτερη στάση τηρεί ένας στους οκτώ Κύπριους. 

Πιο ξεκάθαρες είναι οι απόψεις της κοινής γνώμης για τη στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, που ως γνωστό έκαναν απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η πλειοψηφία των Κυπρίων διαφωνεί με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις (54%) έχοντας σχετικά έντονες απόψεις για τα όσα διαδραματίστηκαν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτών που διαφωνούν απόλυτα με τη στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων (βαθμολογία 0 στη 10-σκελή κλίμακα, 20%) ισούται σχεδόν με το σύνολο όσων συμφωνούν με τη στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων (βαθμολογίες 6 ως 10 στη 10-σκελή κλίμακα, 24%). 

Τα όσα διαδραματίζονται στην παιδεία σε συνδυασμό με τα όσα έγιναν το καλοκαίρι στον Συνεργατισμό έχουν διαφοροποιήσει το προφίλ των πλείστων κυπρίων πολιτικών, προσφέροντας οφέλη για τον κεντρώο, κυρίως, χώρο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει ο δημοφιλέστερος μεταξύ των κυριότερων πολιτικών προσωπικοτήτων, η εικόνα του ωστόσο έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά προς το χειρότερο εντός των 3 τελευταίων μηνών.   Η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων για τον πρόεδρο που βρισκόταν στο +4% κατά το προηγούμενο κύμα, έχει πέσει στο -12%.

Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε η δημοτικότητα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων που βρισκόταν στο -36% κατά το προηγούμενο κύμα, έχει πέσει στο -44%.

Επιδείνωση σημείωσε και η δημοτικότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τη διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων που βρισκόταν στο -27% τον Ιούνιο, να πέφτει στο -36%. 

Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, οι εξελίξεις έχουν αυξήσει απότομα το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να ενισχύεται με ποσοστό του (επί της διευκρινισμένης ψήφου) να φθάνει το 39%.

Η εκλογική απήχηση του ΑΚΕΛ συνεχίζει να διαβρώνεται και στη δημοσκόπηση λαμβάνει μόλις το 18% επί της διευκρινισμένης ψήφου.

Το ΔΗΚΟ καταγράφει οριακή άνοδο στο 15% και το ΕΛΑΜ παραμένει σε διψήφιο ποσοστό, λαμβάνοντας 11%.

Τα θέματα οικονομίας παραμένουν τα πιο σημαντικά για τους ερωτηθέντες, με την παιδεία να αναρριχείται απότομα το τελευταίο τρίμηνο στα κύρια θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. 

Η δημοσκόπηση έγινε μέσω 500 τηλεφωνικών συνεντεύξεων ατόμων ηλικίας 18-65 ετών. Οι συνεντεύξεις του υφιστάμενου κύματος διεξήχθησαν μεταξύ 10/09/2018 και 20/09/2018.

Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου που ετοιμάστηκε από την CYMAR.

Το έργο ανήκει στην CYMAR Market Research Ltd η οποία διεξάγει την έρευνα από το 2013. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται αποτελέσματα από ερωτήσεις που έχουν προστεθεί στον βασικό κορμό του ερωτηματολογίου για λογαριασμό της Stockwatch καθώς και δεδομένα που έχουν εκχωρηθεί προς την Stockwatch από τη CYMAR, για δημοσιοποίηση..

Της Γεωργίας Χαννή