You are here

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ασφάλειες

07/08/2022 06:00

Κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με τις εκτιμήσεις σημαντικότητας (materiality) της κλιματικής αλλαγής και τα σενάρια κλιματικής αλλαγής στην Αξιολόγηση Ιδίων Κινδύνων και Φερεγγυότητας (ORSA) για τις ασφαλιστικές εταιρείες, έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Με εγκύκλιο ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2022, η Αναπληρώτρια Έφορος Ασφαλίσεων Τόνια Τσαγγάρη ενημερώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες για το καθοδηγητικό σημείωμα που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Αρχή, το οποίο ήταν αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης και πιλοτικής εφαρμογής.

Η κ. Τσαγγάρη αναφέρει στην εγκύκλιο ότι το συγκεκριμένο έγγραφο παρέχει μια λεπτομερή και πρακτική βάση για τον τρόπο υλοποίησης των στόχων βιώσιμης χρηματοδότησης, καθώς και παραδείγματα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να σχεδιάσουν τα βήματα για την αξιολόγηση της σημαντικότητας της κλιματικής αλλαγής και να εκτελέσουν σενάρια κλιματικής αλλαγής στην ORSA.

Στην εγκύκλιο επίσης, η κ. Τσαγγάρη, προτρέπει τις ασφαλιστικές εταιρείες να λάβουν υπόψη τους το πιο πάνω έγγραφο στη διαδικασία αξιολόγησης ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας.

Σύμφωνα με το επεξηγητικό σημείωμα της EIOPA, η ενσωμάτωση της χρήσης σεναρίων κλιματικής αλλαγής από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην αξιολόγηση ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας ORSA, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους υλοποίησης για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες, λαμβανομένων υπόψη του μεγέθους, της φύσης και της πολυπλοκότητας της έκθεσης σε κινδύνους κλιματικής αλλαγής.

Η EIOPA προτείνει την μακροπρόθεσμη διαχείριση των κινδύνων αυτών, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από φυσικούς κινδύνους και κινδύνους μετάβασης που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνει ότι επί του παρόντος, μόνο μια μικρή μειοψηφία επιχειρήσεων αξιολογεί τον κίνδυνο κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας ανάλυση σεναρίων στο ORSA, ενώ προσθέτει πως όπου οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν ποσοτική ανάλυση του κινδύνου αλλαγής του κλίματος, οι περισσότερες αξιολογήσεις έχουν μια βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Ε.Χ.