You are here

Ανησυχίες Κομισιόν για τροποποιήσεις νομοθεσίας ΦΠΑ

05/08/2022 17:46

Η Κομισιόν έχει υπογραμμίσει, με σχετική επιστολή, στην Κύπρο, την ανάγκη να διορθωθεί η κατάσταση που αφορά τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον ΦΠΑ, επιβεβαίωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Αριάνα Ποντέστα.

Όπως ανέφερε η κ. Ποντέστα, η Κομισιόν έχει εκφράσει ανησυχίες όσον αφορά τη συμβατότητα των προτάσεων με τις σχετικές νομοθεσίες σε επίπεδο ΕΕ.

«Σε σχέση με την αναπομπή των δύο τροποποιήσεων στη νομοθεσία για τον ΦΠΑ που υιοθετήθηκαν στις 14 Ιουλίου, η Κομισιόν έχει στείλει επιστολή στις κυπριακές αρχές εκφράζοντας τις ανησυχίες της σε σχέση με τη συμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία για τον ΦΠΑ και σημείωσε πως είναι σημαντικό να διορθωθεί η κατάσταση στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου» ανέφερε σε γραπτή απάντησή της η εκπρόσωπος.

Την επιστολή της ΕΕ προς τις κυπριακές αρχές δημοσιοποίησε η StockWatch στις 2 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος, καθώς και μια νομοθεσία για αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες έχουν αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την Τρίτη η Βουλή απέρριψε τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ξεχωριστή ερώτηση αναφορικά με την διαδικασία εκταμίευσης της πρώτης πληρωμής προς την Κύπρο κονδυλίων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διαδικασία με την οποία σχετίζεται η νομοθεσία για τις εκποιήσεις, η κ. Ποντέστα περιορίστηκε να αναφέρει πως η αξιολόγηση του αιτήματος αποπληρωμής βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αναφορικά με το πρώτο αίτημα πληρωμής εκ μέρους της Κύπρου στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κομισιόν αξιολογεί αυτή τη στιγμή την εκπλήρωση των 14 ορόσημων και στόχων που αποτελούν μέρος του αιτήματος πληρωμής» ανέφερε η κ. Ποντέστα.

«Καθώς η προκαταρκτική αξιολόγηση της επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.