You are here

Χτύπημα στην Ιταλία από Moody's

06/08/2022 10:38

Αρνητικό outlook έδωσε στις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας η Moody's, η οποία καταγράφει συσσωρευμένους κινδύνους που ξεκινούν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και φτάνουν έως την αποχώρηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η αξιολόγηση της χώρας που βαθμολογείται με Baa3 από τη Moody's, δέχεται πιέσεις από τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο που θα μπορούσε να εμποδίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τους αναλυτές Sarah Carlson και Alejandro Olivo.

«Οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας συσσωρεύονται λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις», έγραψαν αναλυτές σε δήλωση της Παρασκευής. «Η σημαντική εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την ενέργειά της εκθέτει την Ιταλία σε κίνδυνο από περαιτέρω περικοπές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία καθώς και σε υψηλότερες τιμές ενέργειας».

Ο Moody's ανέφερε επίσης πιθανή επιδείνωση των προοπτικών για τα δημόσια οικονομικά λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης, του ακριβού κόστους δανεισμού και της δυνητικά ασθενέστερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι πρόωρες εκλογές μετά την αποχώρηση Ντράγκι τον Ιούλιο αναμένεται να αυξήσουν την αβεβαιότητα.

Η Ιταλία έχει βαθμολογία BBB τόσο από την Fitch Ratings όσο και από την S&P Global Ratings. Η S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας της Ιταλίας στα τέλη Ιουλίου θυμίζει το Bloomberg.

Πηγή: euro2day.gr