You are here

Πιέζουν για νομοσχέδιο μείωσης ΦΠΑ για πρώτη κατοικία

24/09/2018 17:53

Πιέσεις σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση νομοσχεδίου για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 5% από 19% για την αγορά οικοπέδου που αφορά ανέγερση πρώτης κατοικίας, επιχειρούν να ασκήσουν τα κόμματα επαναφέροντας το θέμα στην επιτροπή οικονομικών.

Το θέμα εγγράφηκε σήμερα από το ΑΚΕΛ με τη σύμφωνο γνώμη και άλλων κομμάτων και αφορά συγκεκριμένα, την «καθυστέρηση στην ετοιμασία σχεδίου ώστε η συνολική καταβολή ΦΠΑ να ανέρχεται στο ίδιο ποσοστό ύψους 5% για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των πολιτών, μετά από την επιβολή του 19% ΦΠΑ στη μη αναπτυγμένη οικοδομήσιμη γη».

Στην επιστολή εγγραφής του θέματος σημειώνεται ότι η βουλή δεν μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες του κράτους με τη θέσπιση του εν λόγω σχεδίου και ζητείται από την κυβέρνηση να ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για να κατατεθεί το σχέδιο πριν το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της επιτροπής οικονομικών είχαν ζητήσει κατά την προώθηση της εναρμονιστικής νομοθεσίας για αύξηση του ΦΠΑ στην οικοδομήσιμη γη, όπως υπάρξει ρύθμιση ώστε να μην επηρεαστούν οι περιπτώσεις αγοράς οικοπέδων για ανέγερση πρώτης κατοικίας.

Το θέμα επανήλθε τον περασμένο Απρίλιο κατά την αναθεώρηση του νόμου για επιβολή ΦΠΑ 19% σε αγοραπωλησίες οικοπέδων στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας, ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών είχε τεθεί τότε, προσχέδιο νομοσχεδίου που αφορά στην καταβολή μειωμένου ΦΠΑ για αγορά γης για σκοπούς ιδιοκατοίκησης.

Με βάση το προσχέδιο, προβλεπόταν επιστροφή υπό μορφή χορηγίας του 14% του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στην αξία της αγοράς γης, σε δικαιούχο για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 5% για ανέγερση κατοικίας. Η ρύθμιση, σύμφωνα με το προσχέδιο,  θα εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που αίτηση δεν υπερβαίνει τα 5 έτη από την ημερομηνία αγοράς της γης.

Σκοπός της ρύθμισης είναι η διόρθωση της στρέβλωσης που προκύπτει όταν κάποιος προχωρήσει στην αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος για πρώτη κατοικία επωφελείται του συντελεστή ΦΠΑ 5%, ενώ όταν πρόκειται για αγορά οικοπέδου για ιδιοκατοίκηση καταβάλλεται ΦΠΑ 19%.

Το νομοσχέδιο, αναμενόταν να κατατεθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιτροπή οικονομικών, για τη διαμόρφωσή του, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα.

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σημειώνει ότι το Νοέμβριο του 2017 η βουλή ψήφισε νόμο για την επιβολή ΦΠΑ 19% στη μη ανεπτυγμένη οικοδομήσιμη γη, με τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση κατάθεση σχεδίου μείωσης της φορολογίας στο 5% όταν πρόκειται για την αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας, κατ’ αναλογία των προνοιών του σχεδίου επιστροφής ΦΠΑ για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας.

«Δυστυχώς έχει παρέλθει ένας χρόνος και τίποτα δεν έχουμε ενώπιον μας», σημειώνει αναφέροντας ότι εγγράφεται το θέμα «με την απαίτηση να συζητηθεί άμεσα και πολύ περισσότερο να πιεστεί η κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 5%, όταν πρόκειται για την αγορά οικοπέδου για πρώτη κατοικία».

Της Μαρίας Χαμπή