You are here

Τύπος: Χάσμα για τον κατώτατο μισθό

10/08/2022 09:03

Η χθεσινή συνάντηση του Υπ. Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τις συντεχνίες αναφορικά με τη θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού είναι το θέμα που κυριαρχεί στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τους χωρίζει και το ωράριο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνάντηση του Υπ. Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τις συντεχνίες αναφορικά με τη θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ως μία από τις σημαντικότερες διαφορές στην προσπάθεια θεσμοθέτησης του εθνικού κατώτατου αποδεικνύεται τελικά το ωράριο εργασίας που αυτός θα καλύπτει βάσει και των όσων συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση. Αναφέρεται ότι το ωράριο εργασίας αποτελούσε κλειδί για την εξέλιξη του διαλόγου, όμως χθες διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν ξεκλείδωσε καμία, αλλά μάλλον βραχυκυκλώνει περαιτέρω τη διαδικασία που όλα δείχνουν πως θα καταλήξει χωρίς συμφωνία και δίχως πολλές συγκλίσεις μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και παρά την προσπάθεια του υπουργού Εργασίας, που θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πλησιάζει τις επιδόσεις του 2019 η αεροπορική κίνηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Λίγοι έστειλαν προϋπολογισμούς
  • Μικροί οι μισθοί των μεταναστών

Πολίτης

«Μεγάλο το χάσμα, πολύ μικρές οι προσδοκίες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνάντηση του Υπ. Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τις συντεχνίες αναφορικά με τη θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεγάλες φαίνεται να παραμένουν οι διαφορές μεταξύ της συνδικαλιστικής και της εργοδοτικής πλευράς σε σχέση με τη θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού. Όπως πληροφορείται η εφημερίδα η απόσταση μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών είναι αρκετά μεγάλη σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τους όρους απασχόλησης, όπως είναι οι συνολικές ώρες εργοδότησης που θα καλύπτει ο εθνικός κατώτατος μισθός. Οι συντεχνίες θεωρούν δεδομένο ότι η εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού θα περιλαμβάνει 38 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, σε αντίθεση με την εργοδοτική πλευρά η οποία σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί τη θέση αυτή.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι δαπάνες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις συντάξεις γήρατος, αφού σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το 2010 μέχρι και το 2021 οι δαπάνες του ταμείου για συντάξεις γήρατος, αυξήθηκαν από €1 δισ. στα €1,54 δισ. αντιστοίχως.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 30% πάνω το βοδινό κρέας
  • Στο 82% του 2019 οι αφίξεις στα αεροδρόμια

Χαραυγή

«Παραμένουν οι διαφορές για τον κατώτατο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνάντηση του Υπ. Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τις συντεχνίες αναφορικά με τη θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Όπως σημειώνεται, οι διαφωνίες στις προσεγγίσεις μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς είναι αγεφύρωτες.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην αναστολή των απεργιακών μέτρων στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα, στα €3,86 δισ. το Α’ Εξάμηνο
  • Η γερμανική οικονομία θα χάσει $265 δισ. προστιθέμενης αξίας λόγω Ουκρανικού

Αλήθεια

«Είναι μεγάλες οι διαφορές για τον κατώτατο μισθό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνάντηση του Υπ. Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τις συντεχνίες αναφορικά με τη θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Όπως δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στις προσεγγίσεις μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς και ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι κοντά στα €2 δισ. ανήλθε η χρηματιστηριακή αξία του ΧΑΚ τον Ιούλιο.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ-Έστησαν τεράστια φιέστα στο λιμάνι της Μερσίνας για επίδειξη ισχύος οι Τούρκοι

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ-Ερωτήματα από Ευρωκοινοβούλιο προς Ταλ Ντιλιάν για τις εταιρείες του στην Κύπρο

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΡΟΤΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-Κράτησε το Αμπντουλχαμίτ Χαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στέλνοντας μήνυμα για τις επόμενες κινήσεις

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΡΕΥΝΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΒΑΝ