You are here

Στα χαρτιά οι διαφανείς όροι εργασίας

11/08/2022 07:12

Στα χαρτιά παραμένει το ζήτημα των διαφανών όρων εργασίας όπως υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα τη λήξη της προθεσμίας για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών της ΕΕ της οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας. Η οδηγία παρέχει εκτενέστερα και επικαιροποιημένα εργασιακά δικαιώματα και προστασία στους 182 εκατομμύρια εργαζομένους στην ΕΕ.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) Παύλος Καλοσυνάτος σε δηλώσεις του στη StockWatch σημειώνει ότι «μείναμε στην συζήτηση για το θέμα των διάφανων και προβλεπόμενων όρων εργασίας για τους εργαζομένους, οδηγία που στάλθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019».

Σύμφωνα με τον ο κ. Καλοσυνάτο, έγιναν προσπάθειες ένταξης του θέματος στην ίδια συζήτηση με αυτήν για τον εθνικό κατώτατο μισθό (ΕΚΜ) χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη οδηγία πρέπει να ρυθμιστεί καθώς υπάρχει ανάγκη, πρόσθεσε, τονίζοντας πως αυτή η συζήτηση μαζί με τις συλλογικές συμβάσεις και τον ΕΚΜ, αποτελούν τα σημαντικότερα ζητήματα.

Ερωτηθείς εάν θα επιχειρηθεί συζήτηση ξανά μετά την πιθανή θέσπιση του ΕΚΜ, ο κ. Καλοσυνάτος έδωσε την δική του εκτίμηση λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει η συζήτηση.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ίσως σημαντικότατο από τον ΕΚΜ, υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες παραβιάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, με τους νέους κανόνες οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα των συνθηκών εργασίας τους, για παράδειγμα όσον αφορά τις αναθέσεις καθηκόντων και τον χρόνο εργασίας. Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να λαμβάνουν έγκαιρες και πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, όπως ο τόπος εργασίας και η αμοιβή.

Με την οδηγία για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, οι εργαζόμενοι στην ΕΕ θα έχουν το δικαίωμα:

  • Σε πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, η οποία πρέπει να λαμβάνεται εγκαίρως και γραπτώς·
  • Σε οριοθέτηση της διάρκειας των δοκιμαστικών περιόδων στους έξι μήνες κατά την έναρξη της εργασίας·
  • Να αναλάβουν άλλη θέση εργασίας σε άλλον εργοδότη· τυχόν περιορισμοί του δικαιώματος αυτού θα πρέπει να δικαιολογούνται από αντικειμενικούς λόγους·
  • Να ενημερώνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εκ των προτέρων πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η εργασία — ιδίως για εργαζομένους με απρόβλεπτα ωράρια εργασίας και κατά παραγγελία εργασία·
  • Σε αποτελεσματικά μέτρα που αποτρέπουν την κατάχρηση της εργασίας με συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας·
  • Να λαμβάνουν γραπτή απάντηση σε αίτημα μετάθεσης σε άλλη πιο ασφαλή θέση εργασίας·
  • Να λαμβάνουν δωρεάν υποχρεωτική κατάρτιση σχετικά με την εργασία, όταν ο εργοδότης έχει καθήκον να την παρέχει.

Εκτιμάται ότι 2 έως 3 εκατομμύρια επιπλέον εργαζόμενοι σε επισφαλείς και άτυπες μορφές απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής, προσωρινής και κατά παραγγελία εργασίας, θα έχουν πλέον δικαιώματα ενημέρωσης σχετικά με τους όρους απασχόλησής τους και νέας προστασίας, όπως το δικαίωμα σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα του χρόνου εργασίας τους. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, η οδηγία σέβεται την ευελιξία της άτυπης απασχόλησης, διατηρώντας έτσι τα οφέλη της για τους εργαζομένους και τους εργοδότες.

Σημειώνεται ότι η οδηγία θα ωφελήσει επίσης τους εργοδότες, διασφαλίζοντας ότι η προστασία των εργαζομένων παραμένει σύμφωνη με τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές εργασίας, μειώνοντας τα διοικητικά εμπόδια για τους εργοδότες, π.χ. καθιστώντας δυνατή την ηλεκτρονική παροχή πληροφοριών, και δημιουργώντας ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εργοδοτών στην ΕΕ, επιτρέποντας τον θεμιτό ανταγωνισμό με βάση το ίδιο ελάχιστο επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων.

Της Μαρίας Κυριακίδου