You are here

ΕΚΚ: Λάθη ΚΕΠΕΥ στα σχέδια ανάκαμψης

13/08/2022 06:00

Τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν κατά την επανεξέταση των σχεδίων ανάκαμψης που υποβλήθηκαν από ΚΕΠΕΥ κατά το 2020, δημοσιοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Η ΕΚΚ αναφέρεται σε κοινά λάθη που εντοπίστηκαν κατά την επανεξέταση των σχεδίων τα έτη 2021-2022 και πως μπορούν να τα αποφύγουν στα επικείμενα σχέδια ανάκαμψης, που αναμένονται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 για το έτος 2022.

Το σχέδιο ανάκαμψης των ΚΕΠΕΥ δημιουργείται για την αντιμετώπιση οικονομικών δυσπραγιών, ανάκαμψη από οικονομικές ζημιές και βελτίωση της οικονομικής θέσης, σύμφωνα με την ΕΚΚ.

Η ΕΚΚ παραθέτει πέντε σημεία που αφορούν τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης, τη στρατηγική ανάλυση, τα σενάρια επικινδυνότητας, τις επιλογές ανάκαμψης και τις καλές πρακτικές.

Σύμφωνα με την ΕΚΚ, το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να περιλαμβάνει σαφή ανάθεση ρόλων και λογοδοσίας για κάθε διαδικασία στο πλαίσιο ανάκαμψης.

Η ΚΕΠΕΥ που πληροί τις προϋποθέσεις, πρέπει να προσδιορίσει τις ενέργειες που απαιτούνται κατά τη διαδικασία ανάκτησης, το υπεύθυνο άτομο για κάθε ενέργεια και τη σειρά εκτέλεσης των ενεργειών. Η απουσία των πιο πάνω μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, κάτι που πιθανόν να καταστήσει αβάσιμες ή με περιορισμένο όφελος τις έγκυρες επιλογές ανάκτησης.

Σημειώνεται ότι οι ΚΕΠΕΥ πρέπει να χρησιμοποιούν σενάρια σχετικά με το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να εξηγούνται με σαφήνεια και λεπτομέρεια προσδιορίζοντας τον αντίκτυπο στους δείκτες ανάκαμψης.

Οι δοκιμές σεναρίων είναι απαραίτητες ως προς τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των σχεδίων ανάκαμψης και των δεικτών της, ενώ θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες της ΕΑΤ για το σχεδιασμό των σεναρίων.

Όσον αφορά στις επιλογές ανάκαμψης, η ΕΚΚ εξηγεί πως πρέπει να είναι εφικτές και με πραγματικό αντίκτυπο στο χρονικό πλαίσιο.

Η μείωση του κόστους δεν θεωρείται επιλογή ανάκαμψης, ενώ επιλογές όπως η οικονομική στήριξη του μετόχου θα πρέπει να επανεξετάζονται καθώς λόγω του ουκρανικού πολέμου, μέτοχοι πιθανόν να μην μπορούν να δώσουν άμεση οικονομική στήριξη.

Ακόμη, οι ΚΕΠΕΥ πρέπει να παρουσιάζουν τους δείκτες κεφαλαίου μετά την εφαρμογή των επιλογών, για να υποδείξουν την επίδρασή τους στους δείκτες ανάκαμψης. Οι επιλογές ανάκαμψης πρέπει να είναι ποικίλες για να υπάρχουν εναλλακτικές σε διαφορετικές καταστάσεις, ενώ θα πρέπει να εξετάζονται λειτουργικά και νομικά ζητήματα πριν την εφαρμογή τους.

Η ΕΚΚ ενημερώνει τις ΚΕΠΕΥ για τέσσερις πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν όπως ο σχεδιασμός, τα εφικτά σενάρια stress test, τη σαφή ανάθεση και υπευθυνότητα και την επικοινωνία με την ΕΚΚ.

Μ.Κ.