You are here

ΕΕ: Χρηματική βοήθεια €4 εκατ. στην Ουγκάντα

12/08/2022 20:31

Χρηματική βοήθεια ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουγκάντα για να συμβάλει στη διαχείριση των αφίξεων νέων προσφύγων από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Κονγκό - Κινσάσα), καθώς και για την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων στην περιοχή Karamoja της χώρας, στα σύνορα με την Κένυα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας καταφύγιο στην Ουγκάντα. Πέρα από 57.000 άτομα έχουν περάσει τα σύνορα προς την Ουγκάντα από τον Ιανουάριο του 2022.

Αυτή τη στιγμή η Ουγκάντα φιλοξενεί 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στην Αφρική.

Παράλληλα, η περιοχή Karamoja της βορειοανατολικής Ουγκάντα, αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες της ξηρασίας που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, της χειρότερης εδώ και δεκαετίες. Πάνω από 500.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν επείγουσα ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, εκ των οποίων περίπου 100.000 παιδιά, έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν επηρεάζονται ακόμα περισσότερο.

Μέχρι σήμερα φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει συνολικά χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουγκάντα.

«Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει στους εταίρους μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να αντιμετωπίσουν τις πλέον επείγουσες ανάγκες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης όσων εκτοπίστηκαν πρόσφατα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.