You are here

Επεκτείνεται το ιδιωτικό νοσοκομείο Λητώ στο Παραλίμνι

16/08/2022 10:58

Θετική είναι η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής στο αίτημα της εταιρείας  «Demokritos Properties Ltd» για επέκταση του ιδιωτικού νοσοκομείου Λητώ στο δήμο Παραλιμνίου, της επαρχίας Αμμοχώστου.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου κυμαίνεται στο €1.500.000 και η ανέγερση του αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί 12 μήνες μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών.

Σύμφωνα με την έκθεση της γνωμάτευσης, το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία νέας τριώροφης πτέρυγας η οποία θα συνδέεται με το υφιστάμενο νοσοκομείο μέσω κλειστής γέφυρας στον πρώτο όροφο και θα περιλαμβάνει τμήμα πρώτων βοηθειών, ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, ιατρεία και χειρουργεία.

Επιπλέον, θα κατασκευαστεί υπαίθριος χώρος στάθμευσης με 102 θέσεις, 10 εκ των οποίων θα είναι για Άτομα με Αναπηρίες.

Στον εξωτερικό χώρο θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός της ΑΗΚ., μηχανοστάσιο, δωμάτιο ηλεκτρογεννήτριας και δεξαμενές νερού χωρητικότητας 60 m3. Τέλος, θα κατασκευαστεί δημόσιος χώρος πρασίνου στο νοτιοδυτικό άκρο του τεμαχίου, έκτασης 448 m2 και περιμετρική λωρίδα πρασίνου πλάτους 1-1,3 m, συνολικής έκτασης 300 m2

Το ύψος του νέου κτιρίου θα είναι 14,35 m από την επιφάνεια του εδάφους ενώ δεν θα γίνει κατασκευή υπόγειου χώρου. 

Το ισόγειο πάτωμα του νέου κτηρίου θα περιλαμβάνει υποδοχή, τμήμα πρώτων βοηθειών, κουζίνα, καφετέρια, γραφεία, αποδυτήρια και τουαλέτες προσωπικού, τουαλέτες ασθενών, αποθήκες, αίθουσα διασκέψεων και διαγνωστικό κέντρο το οποίο θα περιλαμβάνει μαγνητικό τομογράφο, αξονικό τομογράφο, ακτινογράφο, μαστογράφο και χειρουργείο.

Ο πρώτος όροφος θα περιλαμβάνει 13 ιατρεία-εξεταστήρια, τα γραφεία της διοίκησης, λογιστήριο, αποθήκες και αίθουσα αναμονής. 

Ο δεύτερος όροφος θα περιλαμβάνει 5 χειρουργεία, χώρο προνάρκωσης, χώρο προετοιμασίας ασθενών, δωμάτιο φυσιολογικού τοκετού και άλλους συναφείς χώρους.

Στη βόρεια πλευρά του νέου κτηρίου θα κατασκευαστεί εξωτερικό κλιμακοστάσιο διαφυγής για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η προτεινόμενη επέκταση δεν θα περιλαμβάνει δωμάτια διανυκτέρευσης ασθενών καθώς θα χρησιμοποιούνται τα δωμάτια του υφιστάμενου νοσοκομείου.

Το προτεινόμενο έργο θα διαθέτει σύστημα διαχείρισης όμβριων υδάτων για την προστασία του νοσοκομείου από πιθανή πλημμύρα και για αποτροπή των όμβριων απορροών από τον χώρο στάθμευσης προς τη λίμνη Παραλιμνίου.

Περιμετρικά του υπαίθριου χώρου στάθμευσης θα κατασκευαστεί τοίχος περίφραξης ύψους 1,20 μ, ο οποίος θα λειτουργεί και σαν αντιπλημμυρικός τοίχος σε περίπτωση πλημμύρας λόγω αύξησης της στάθμης της Λίμνης Παραλιμνίου.

Ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης του νοσοκομείου παρουσιάζει συχνά προβλήματα με τις όμβριες απορροές, καθώς βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από το οδικό δίκτυο, δεν υπάρχει δίκτυο συλλογής όμβριων ούτε πεζοδρόμια κατά μήκος του δρόμου. Για το σκοπό αυτό, θα κατασκευαστεί σύστημα διαχείρισης των όμβριων υδάτων.

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν απορροφητικοί λάκκοι για τα όμβρια ύδατα με σκοπό την προστασία του προτεινόμενου έργου από τις όμβριες απορροές από τη λεωφόρο Σωτήρας. Επίσης, θα εγκατασταθεί σύστημα άντλησης των όμβριων υδάτων από τον χώρο του προτεινόμενου έργου, προς τη λεωφόρο Σωτήρας. Με τα πιο πάνω μέτρα, αποκλείεται η πιθανότητα απορροής όμβριων υδάτων, με πιθανό ρυπαντικό φορτίο, από το προτεινόμενο έργο προς τη λίμνη Παραλιμνίου.

Η περιοχή ανάπτυξης βρίσκεται επί της λεωφόρου Σωτήρας, στο ΝΔ άκρο του δήμου Παραλιμνίου, σε απόσταση 100 μ. από τη Λίμνη Παραλιμνίου και 500 m ΝΔ από τον οικιστικό πυρήνα του Δήμου. Η άμεση περιοχή μελέτης αποτελεί τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του υφιστάμενου νοσοκομείου, ο οποίος είναι διαστρωμένος με χαλίκι, χωρίς καθόλου φυσική βλάστηση.   

 
Η.Ε.