You are here

Ο τουρισμός κρατά στους ώμους του την οικονομία

18/08/2022 07:32

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί και φέτος το βασικό ανάχωμα των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας η πανδημία και ειδικότερα ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία.

Κράτησε και συνεχίζει να κρατά στους ώμους της την κυπριακή οικονομία που ταλανίζεται από τις πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις, ως αποτέλεσμα και της μακράς ενεργειακής κρίσης που εντείνει περισσότερο την αβεβαιότητα.

Τα χθεσινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο αποτελούν ισχυρό βάλσαμο για την οικονομία και οι ενδείξεις για τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους είναι αρκετά ενθαρρυντικές, σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch, του Σάββα Περδίου, Υφυπουργού Τουρισμού.

Την ίδια ώρα και πριν στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης για τις τουριστικές αφίξεις, δημοσιοποιήθηκαν και τα στοιχεία από την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας που καταδεικνύει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 υπολογίζεται στο 6,1%.

Βασικός παίκτης του θετικού ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ αποτελούν ο τουρισμός και συναφείς κλάδοι της τουριστικής βιομηχανίας.

«Η φετινή τουριστική χρονιά υπό τις περιστάσεις είναι αρκετά ικανοποιητική», σημειώνει ο Σ. Περδίος, ο οποίος υποδεικνύει πως και η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη με πολλές προκλήσεις λόγω της πανδημίας, της ρωσο -ουκρανικής κρίσης και του κόστους ζωής.

«Όλοι οι φορείς του τουρισμού θα πρέπει να ξεκινήσουμε δουλειά για το 2023. Δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί την τελευταία στιγμή. Πρέπει ο καθένας από τη δική του πλευρά να σκέφτεται και να εργάζεται για την τουριστική περίοδο του 2023», υπέδειξε.

Αναφερόμενος στα στοιχεία των αφίξεων Ιουλίου, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι οι αριθμοί ισούνται με το 77% των αφίξεων που είχαμε το 2019, που ήταν και η καλύτερη τουριστική χρονιά.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός τουριστών που έφθασε στο νησί αντιστοιχεί με το 83% του 2019 που σημαίνει ότι είναι ο καλύτερος μέχρι στιγμής καλοκαιρινός μήνας.

Εντυπωσιακή άνοδος αφίξεων από ΕΕ 

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, οι τουριστικές αγορές των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφουν αύξηση το πρώτο 7μηνο του 2022 ύψους 18%, σε σχέση με το 2019 και καλύπτουν, όπως σημείωσε, μεγάλο μέρος των χαμένων αφίξεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Το ενθαρρυντικό είναι εν μέσω πανδημίας και εν μέσω πολέμου έχουμε αύξηση 20% στις αφίξεις», παρατήρησε.

Έπιασαν οι προσπάθειες προβολής

Ο κ. Περδίος πιστώνει την αύξηση των αφίξεων από κράτη μέλη της ΕΕ στις άοκνες προσπάθειες όλων των φορέων του τουρισμού.

«Δώσαμε σημασία σε αυτές τις αγορές και ανταμειφθήκαμε και δημιουργούνται τώρα θετικές προοπτικές για το μέλλον», είπε.  

Εξήγησε ότι συνέργησε όλο το πακέτο προβολής.

«Μας έβαλε μέσα η ψηφιακή διαφήμιση και τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι ενισχυμένες συνεργασίες με εξειδικευμένους οργανωτές ταξιδιών, με οργανωμένες εταιρείες όπως επίσης και το άνοιγμα νέων δρομολογίων. Καταφέραμε και αλλάξαμε σε σημαντικό βαθμό την τουριστική εικόνα της χώρας», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι αυτό το ολιστικό πακέτο προβολής της εικόνας του κυπριακού τουρισμού θα χρησιμοποιηθεί και του χρόνου σε συνάρτηση και με το έκτακτο πλάνο.

Αντέδρασε θετικά η βρετανική αγορά

Σε ότι αφορά τη βρετανική αγορά, ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η παραδοσιακή αυτή αγορά αντέδρασε όντως θετικά.

Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στυλοβάτης καθώς από το σύνολο των τουριστικών αφίξεων το 45% αντιστοιχεί στη βρετανική αγορά.

Η Πολωνία κατά τον κ. Περδίο αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη.  

«Με εξέπληξε θετικά η αγορά της Πολωνίας και θεωρείται πλέον ανερχόμενη δύναμη όπως επίσης η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ολλανδία», ανέφερε.

Σημείωσε ότι είναι περιορισμένη η ανταπόκριση από αραβικές χώρες. 

«Πάει καλά το Ισραήλ, είναι μία αγορά που τα τελευταία χρόνια βασιζόμαστε πάνω της. Είναι όμως και μία δύσκολη αγορά καθώς οι ισραηλινοί συνηθίζουν να διαμένουν στις ξενοδοχειακές μονάδες μόνο 3-4 μέρες», πρόσθεσε.

Έσοδα και αυξημένα κόστη

Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι οι προηγούμενοι μήνες έδειξαν ότι η αύξηση στα έσοδα  ήταν γύρω στις 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη από το ποσοστό των αφίξεων.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία η κατά κεφαλή δαπάνη μέχρι τέλος του Μάη ήταν πιο ψηλά σε ανάκαμψη, σε σχέση με τις αφίξεις.

Υπέδειξε ότι θα καταγραφεί μία αυξημένη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει αυτή να συγκριθεί με τα υψηλά κόστη των ξενοδοχειακών μονάδων εξαιτίας της ακρίβειας και κυρίως του υψηλού κόστους ενέργειας.

Προοπτικές για φθινόπωρο και χειμώνα

Η προσπάθεια να συνεχιστεί η δυναμική στις τουριστικές αφίξεις δεν σταματά την καλοκαιρινή περίοδο, αναφέρει ο Σ. Περδίος και προσθέτει:

«Εντός Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η αυλαία των νέων ταξιδιών και επαφών σε σημαντικές τουριστικές αγορές για να στηριχθεί και η τουριστική περίοδος του φθινοπώρου και του χειμώνα. Έχουμε βάλει στο πρόγραμμα και αγορές που δεν καταφέραμε να πάμε», τόνισε.

Επεσήμανε ότι θα επιδιωχθεί να γίνει μεγάλη προβολή στο σκέλος των ειδικών μορφών τουρισμού. Θα δοθεί μεγάλη σημασία στην προβολή των Χριστουγεννιάτικων χωριών, κάτι το οποίο δεν έγινε πέρσι εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

«Ξεκινούμε από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχία, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Θα είναι ένας κύκλος επαφών που θα καλύψει το τέλος της χρονιάς», ανέφερε. 

Του Λεύκου Χρίστου