You are here

Πρώτη στην προτίμηση σπουδών η ιατρική

20/08/2022 06:00

Την πρωτιά κατέχει η ιατρική ως προς την προτίμηση των νέων υποψηφίων για πρόσβαση σε σπουδές στα δημόσια Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) Κύπρου και Ελλάδας για το 2022, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Online Conference με θέμα «Πανεπιστήμια και Κλάδοι Σπουδών».

Σύμφωνα με την Επιθεωρήτρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Ελένη Παπαστεφάνου, προτίμηση στις ιατρικές σχολές για το 2022 έχουν συνολικά 597 υποψήφιοι και ακολουθούν οι σχολές λογιστικής και χρηματοοικονομικών (454), ψυχολογίας (377), πληροφορικής (333) και νομικής (191).

Σημειώνεται ότι το γενικό ενδιαφέρον των υποψηφίων για πρόσβαση στα δημόσια ΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας ολοένα και μειώνεται, καθώς η κ. Παπαστεφάνου, μιλώντας στο Conference, ανέφερε ότι οι υποψήφιοι για πρόσβαση στα δημόσια ΑΕΙ της Κύπρου και της Ελλάδας ανέρχονται στους 5.202 φέτος, ενώ για το 2021 ανήλθαν στους 5.559 και το 2020 στους 5.465.

Πρόσθεσε επίσης ότι από τους φετινούς υποψήφιους, οι 4.844 είναι τελειόφοιτοι, οι 437 στοχεύουν στις Στρατιωτικές Σχολές και οι 540 αιτήθηκαν διευκολύνσεων.

Με τη σειρά της η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Προϊστάμενη Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, δήλωσε ότι η υπηρεσία της καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για ενημέρωση των υποψηφίων φοιτητών για τους κλάδους σπουδών και τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.

Σύνδεση μόρφωσης και αγοράς εργασίας

Όπως ανέφερε η Δρ Ροδοσθένους, προγραμματίζεται μια μεγάλη έρευνα για τη σύνδεση της πανεπιστημιακής μόρφωσης με την αγορά εργασίας.

Κατά τη διεξαγωγή του Conference, ο συντονιστής του Γραφείου Διασύνδεσης με τον Επιχειρηματικό κόσμο του ΤΕΠΑΚ, Γιώργος Κόκου, ανάφερε ότι οι φοιτητές πριν επιλέξουν τον κλάδο σπουδών τους θα πρέπει να κατανοήσουν το ταλέντο τους, τις δεξιότητες τους και το τι ζητούν ως μελλοντικοί εργαζόμενοι.

Σημείωσε ότι το ΤΕΠΑΚ διαθέτει 31 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς κλάδους σπουδών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των φοιτητών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καθιέρωσης της αγγλικής γλώσσας στους περισσότερους κλάδους σπουδών, «ώστε να προσελκύσουμε κι άλλους ξένους φοιτητές και να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο οι Κύπριοι φοιτητές».

Όσον αφορά τη ζήτηση στα επαγγέλματα του μέλλοντος, συμπερασματικά τονίστηκε ότι θα επηρεαστεί από το οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι ρευστό, και ότι οι υποψήφιοι φοιτητές και γονείς πρέπει να μελετήσουν καλά όλα τα δεδομένα πριν επιλέξουν κλάδο σπουδών.

Ακόμη, τονίστηκε ότι οι νέοι κλάδοι σπουδών, όπως η πληροφορική, η υγεία, τα παραϊατρικά επαγγέλματα κ.ά., κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των νέων φοιτητών και πως βασικό κριτήριο για εργοδότηση νέων επιστημόνων δεν είναι μόνο το πτυχίο τους, αλλά η κρίση, η εργατικότητα και οι δεξιότητες τους.

Της Ουρανίας Στυλιανού