You are here

Κινητοποίηση ΕΕ για δασικές πυρκαγιές

18/08/2022 17:56

Την προσθήκη 369 πυροσβεστών και πέραν των 105 οχημάτων στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη με σκοπό την παροχή βοήθειας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε η Κομισιόν την Πέμπτη.

Οι δυνάμεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα 29 αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι στην Ευρώπη, καθώς φέτος μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 700.000 εκτάρια, που αποτελεί τη μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί για την περίοδο αυτή από το 2006», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιηθεί εννέα φορές από πέντε χώρες, ενώ το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στις Βρυξέλλες συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση 24 ώρες το 24ωρο.

Παράλληλα, η δορυφορική υπηρεσία χαρτογράφησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus ενεργοποιήθηκε 46 φορές για δασικές πυρκαγιές από 15 χώρες. Περίπου 150 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για στήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων της χώρας.

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί από οποιοδήποτε κράτος μέλος χρειάζεται βοήθεια για την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών, ενώ το πρόγραμμα rescEU δημιουργεί αποθεματικό σε εξοπλισμό ο οποίος συμβάλλει όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα εθνικά μέσα.