You are here

Ινδία: 75 χρόνια προόδου και βλέμμα στραμμένο στο αύριο

23/08/2022 15:54

Του πρέσβη Anil Trigunayat*

Τα 75 χρόνια ελεύθερης Ινδίας είναι γεμάτα με εκπληκτικά επιτεύγματα. Αυτά γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά επειδή η χώρα έχει πλέον «ραντεβού με το Πεπρωμένο». Ως αποτέλεσμα πολλών πρωτοβουλιών της παρούσας κυβέρνησης, η παγκόσμια κατάταξη της Ινδίας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στον τομέα της επιχειρηματικότητας έχει σημειώσει αισθητή άνοδο.

Η Ινδία έχει γίνει αγαπημένος επενδυτικός προορισμός συγκεντρώνοντας την υψηλότερη ετήσια εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) ύψους 83,57 δισ. Δολαρίων κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, παρά την πανδημία, με τον τομέας του λογισμικού υπολογιστών και της κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών (όπως πχ. επεξεργαστές) να συνεχίζει να μεγαλώνει.

Καθώς η χώρα επιθυμεί να ηγηθεί της Βιομηχανικής Επανάστασης 4.0 με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη, οι καμπάνιες Digital India, Innovate, Start Up και Stand Up India έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν ενός μοναδικού ψηφιακού αποτυπώματος.

Πρωτοβουλίες όπως η πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι τραπεζικές συναλλαγές στο σπίτι και η άμεση πληρωμή σε λογαριασμούς σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πολίτες, έρχονται να «αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού» και παρέχουν μια  ηγετική θέση στην Ινδία σε ότι αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Narendra Modi, η Ινδία αντιπροσωπεύει ήδη το 40% των παγκόσμιων ψηφιακών πληρωμών.

«Είμαστε περήφανοι για το Σύνταγμά μας. Είμαστε περήφανοι για τις δημοκρατικές μας παραδόσεις. Η μητέρα της δημοκρατίας, η Ινδία εξακολουθεί να προχωρά ενισχύοντας την. Η πλούσια σε γνώση και επιστήμη χώρα μας αφήνει το στίγμα της από τον Άρη μέχρι τη Σελήνη. Σήμερα, οικοσύστημα των εταιρειών startup της Ινδίας αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής. Σήμερα, η Ινδία βγαίνει από το σκοτάδι της έλλειψης για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες περισσότερων από 1,3 δισ. ανθρώπων», έχει δηλώσει για το θέμα ο Ινδός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μερικές από τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες που η χώρα έχει λάβει έως σήμερα είναι η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία (ISA), ο Συνασπισμός Ανθεκτικής Υποδομής Καταστροφών (CDRI) και η καμπάνια «Ένας Πλανήτης, Μία Υγεία».

*Ο Anil Trigunayat είναι πρώην πρεσβευτής της Ινδίας στην Ιορδανία, τη Λιβύη και τη Μάλτα.