You are here

Προχωρούν οι διεργασίες για ταμείο προνοίας εκτάκτων

08/10/2018 15:20

Το υπουργείο οικονομικών προχωρά με τις διαδικασίες που αφορούν στη σύσταση ταμείου προνοίας για την κάλυψη τόσο νεοεισερχόμενων όσο και εκτάκτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών, οι διεργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και τυγχάνουν χειρισμού από ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο.

Όπως ανέφερε, με βάση το πλάνο που επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών και οι έκτακτοι υπάλληλοι του δημοσίου θα λαμβάνουν ταμείο προνοίας και όχι φιλοδώρημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για αναδρομική κάλυψη από το 2011.

Η αναφορά προέκυψε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών, του νομοσχεδίου αναφορικά με την καταβολή φιλοδωρήματος εφάπαξ, σε συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που καθίστανται υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

Το νομοσχέδιο προνοεί συγκεκριμένα, απάλειψη της εξαίρεσης που προβλέπεται για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς καθώς όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου οι οποίοι εξαιρούνται από τη σχετική νομοθεσία του 2014.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, σημειώνεται ότι η παραχώρηση του εν λόγω ωφελήματος στους επηρεαζόμενους κρίθηκε ενδεδειγμένη για σκοπούς διασφάλισης συνθηκών ίσης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που υπηρετούν με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία.

Προστίθεται ότι η προτεινόμενη νομοθεσία συνεπάγεται αύξηση των δημόσιων δαπανών έμμεσα, αφού θα παρέχει τη δυνατότητα τροποποίησης των όρων απασχόλησης των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, ώστε να δικαιούνται να λαμβάνουν φιλοδώρημα ατά την αποχώρησή τους, όπως και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι στην κρατική υπηρεσία.

Της Μαρίας Χαμπή