You are here

Στο συρτάρι μεγάλα έργα λόγω κόστους

06/09/2022 07:05

Παρά τη μικρή πτώση στην τιμή των οικοδομικών υλικών, η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση επηρεάζει δεκάδες καινούργια έργα, τα οποία βρίσκονται στο συρτάρι μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι η μείωση στις τιμές των οικοδομικών υλικών, ενδεχομένως να οφείλεται στην ύφεση που αναμένουν οι αγορές λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και της απειλής μεγάλων βιομηχανιών ότι θα σταματήσουν την παραγωγή, λόγω του ασήκωτου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), Στέλιος Γαβριήλ, μιλώντας στη StockWatch είπε ότι, η μείωση στις τιμές, ενδεχομένως να είναι παροδική, διότι οι επιχειρηματίες περιόρισαν τις αγορές τους αναμένοντας τις εξελίξεις και επειδή πάντα τον Αύγουστο η οικοδομική δραστηριότητα πέφτει λόγω διακοπών. Συνεπώς, οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος θα αρχίσουν να διαφαίνονται από αυτό το μήνα και μετά», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, για την ώρα το πρόβλημα στην Κύπρο επηρεάζει μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά έργα, τις καινούργιες κατοικίες και τα εξοχικά, λόγω των σύνθετων υλικών που απαιτούνται, τα οποία εκτοξεύουν το κόστος κατασκευής.

«Αντίθετα», είπε, «τα projects που αποτελούνται από διαμερίσματα δεν έχουν επηρεαστεί σοβαρά επειδή μπορεί να περιοριστεί το κόστος κατασκευής τους».

Πρόσθεσε ότι, «σε περίπτωση που δεν υπάρξει διόρθωση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών, οι οποίες παρά τη μείωση είναι πολύ ψηλές σε σχέση με το 2019, για να μπορέσει κάποιος να κτίσει μια κατοικία θα πρέπει να διαφοροποιήσει τα σχέδια του μειώνοντας τα τετραγωνικά και αφαιρώντας τις επιπρόσθετες κατασκευές, ώστε να ρίξει το κόστος».

Οι developers θα σκεφτούν μια και δυο φορές να ξεκινήσουν νέα έργα

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, δήλωσε στη StockWatch ότι, «σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμές βασικών υλικών, μετά από ένα συνεχές ράλι αυξήσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και το 70%, φαίνεται να σταθεροποιούνται, ενώ σε κάποια υλικά (οικοδομικό σίδηρο και χάλυβα) να μειώνονται (μείωση της τάξης 5 με 10%), με τη μείωση όμως, σε καμία περίπτωση να μην αντισταθμίζει την αύξηση των τελευταίων 2 ετών».

Πρόσθεσε ότι, «και τα μεταφορικά (ναυτιλιακά) κόστη φαίνεται να έχουν μειωθεί σε σχέση με την κορύφωση του 2021, εντούτοις παραμένουν σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από το 2019, παρόλα αυτά σε σχέση με το 2019 οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ ψηλές και κατά μέσο όρο κατά 25% με 30%».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, εάν συνεχιστούν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές, τα νεαρά ζευγάρια δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε κατοικία, ούτε και διαμέρισμα, αλλά ούτε και οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν καινούργια έργα. Οι διεθνείς αγορές ήδη άρχισαν να κτυπούν το καμπανάκι της ύφεσης και ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, ο οποίος θα επηρεάσει και την Κύπρο εάν δεν βρεθεί λύση στην ενεργειακή κρίση.

Η Κομισιόν, ετοιμάζει έγγραφο εργασίας με τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, για συζήτηση από τους Υπουργούς Ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο της Παρασκευής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα όσα θα καταθέσει η Επιτροπή θα συνεισφέρουν θετικά.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν τη Δευτέρα μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση για μείωση της παραγωγής εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά τις δραστικές περικοπές στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει στις 31 Αυγούστου, για τρεις ημέρες, τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία για λόγους συντήρησης, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των τιμών φυσικού αερίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου