You are here

Οικονομική αυτονόμηση θέλει η βουλή

12/10/2018 11:49

Πρόταση νόμου για την οικονομική αυτονόμηση της βουλής των αντιπροσώπων κατατέθηκε σήμερα στη βουλή από τον πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Συλλούρη εκ μέρους όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να διασφαλιστεί συνταγματικά η οικονομική ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας.

Ανάλογες επιθυμίες είχαν εκφραστεί στο παρελθόν τόσο εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας, όσο και της ελεγκτικής υπηρεσίας, χωρίς εντούτοις να προχωρήσουν σε υλοποίηση.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι κρίνεται αναγκαίο όπως καθοριστεί ρητά στο Σύνταγμα ότι ο προϋπολογισμός της βουλής θα συντάσσεται από τον πρόεδρο της βουλής, θα εγκρίνεται με απόφαση του σώματος και ακολούθως χωρίς καμία μεταβολή θα καταχωρίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε για όλα και όλους θα καθίσταται εκτελεστός.

Προστίθεται ότι η επιζητούμενη οικονομική αυτονομία της βουλής κατά το πρότυπο όλων των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών, επ’ ουδενί υποδηλοί ότι η νομοθετική εξουσία θα ενεργεί εκτός, ή και πέραν των δημοσιονομικών πλαισίων και γενικών κατευθυντηρίων γραμμών της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής του ευρύτερου κράτους, όπως αυτές καθορίζονται εκάστοτε από τον υπουργό οικονομικών, λαμβανομένων υπόψη των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας από τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη γενικότερα.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως το πολιτειακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται στην αρχή της απόλυτης διάκρισης των εξουσιών.

«Συναφώς, η αυστηρή εφαρμογή της αρχής αυτής, επιβάλλει όπως η βουλή ως μια εκ των τριών συνταγματικών εξουσιών ενεργεί κατά τρόπο απόλυτα ανεξάρτητο και διακριτό από τις όποιες αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας και ειδικότερα, όσον αφορά το υπηρετούν προσωπικό αλλά και τα μέσα που η βουλή πρέπει να έχει στη διάθεσή της για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική επιτέλεση του έργου της», αναφέρεται.

Η πρόταση νόμου αφορά στη δέκατη ένατη συνταγματική τροποποίηση και συγκεκριμένα, στην τροποποίηση του άρθρου 167 του Συντάγματος αναφορικά με την σύσταση και τηv ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή νομικών.

Το συγκεκριμένο άρθρο, προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός οικονομικών εφόσον λάβει τις προβλέψεις εκάστου υπουργείου και εκάστης ανεξάρτητης υπηρεσίας της Δημοκρατίας για ένα έτος, μεριμνά για τη σύνταξη του πλήρους προϋπολογισμού της Δημοκρατίας για το εν λόγω έτος, ο οποίος μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο κατατίθεται στη βουλή.

Της Μαρίας Χαμπή