You are here

Ειδικό αεροσκάφος έφτασε από ΗΠΑ για να μεταφέρει Μπράνσον

12/10/2018 17:40

Ειδικό αεροσκάφος από τις ΗΠΑ έφτασε στην Τουρκία για να μεταφέρει τον Αμερικανό πάστορα πίσω στη χώρα του μεταδίδουν, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την απόφαση γα απελευθέρωσή του παρόλο που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια, ένα μήνα και 15 μέρες φυλάκιση.

Ο δικηγόρος του πάστορα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως ο Αντριου Μπράνσον θα πάει στις ΗΠΑ ενώ για την καταδίκη του πελάτη του σε ποινή φυλάκισης είπε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση και πως θα την εφεσιβάλει. 

Εδώ και μέρες υπήρχαν πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για απελευθέρωσή του Αμερικανού πάστορα αν και είχαν διαψευστεί και από τις δύο χώρες. 

Πάντως σήμερα μάρτυρες άλλαξαν την κατάθεσή τους λέγοντας ότι δεν είχαν πει αυτά που καταγράφονται στο κατηγορητήριο.  Ο Λεβέντ Καλκάν παρόλο που στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι κατέθεσε πως ο Μπράνσον είχε κρύψει γκιουλενιστές μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, στο δικαστήριο είπε “μα κύριε δικαστά μου εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο”. Ο Μπράνσον στο δικαστήριο φέρεται να είπε “είμαι αθώος, ζητώ την αθώωσή μου'. 

Άλλος μάρτυρας, ο Βολκάν Σουρέρ, ο οποίος είχε καταθέσει με βάση το κατηγορητήριο ότι ο Πράνσον είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ σήμερα στο δικαστήριο είπε ότι το είχε ακούσει από τον μάρτυρα Λεβέντ Καλκάν. Ενώπιον του δικαστή ωστόσο ο Λεβέντ Καλκάν εξέφρασε την έκπληξή του λέγοντας ότι εκείνος άκουσε τον ισχυρισμό αυτό από τον μάρτυρα Βολκάν Σουρέρ.

Μετά την απόφαση άρχισε και η πτώση του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας δίνοντας ανάσα στις τουρκικές αγορές οι οποίες βρίσκονταν υπό μεγάλη πίεση λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας.