You are here

Μπουμ στις εγγραφές ηλεκτρικών οχημάτων

13/09/2022 15:57

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στις εγγραφές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σύμφωνα με το διευθυντή του τμήματος οδικών μεταφορών, Γιάννη Νικολαΐδη.

Σε δηλώσεις του στον Αντένα, ο κ. Νικολαΐδης, ανέφερε ότι «το τελευταίο έτος έχουμε δει πολύ μεγάλη αύξηση στις εγγραφές ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Αυτό είχε να κάνει και με το σχέδιο αλλά και την όλη προσπάθεια του υπουργείου για προώθηση της ηλεκτροκίνησης».

Για πρώτη φορά, επεσήμανε, «βλέπουμε αριθμούς 700—800 ηλεκτροκίνητα οχήματα που είναι τεράστια αύξηση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που βλέπαμε εγγραφές της τάξης των 10, 15, 20 οχημάτων».

Πρόσθεσε ότι μια άλλη μεγάλη εξέλιξη που συνέβη και πλέον ο καταναλωτής έβαλε στις  επιλογές του και το ηλεκτροκίνητο όχημα, είναι ότι «η τεχνολογία του ηλεκτροκίνητου και ειδικά της μπαταρίας, έχει διαφοροποιηθεί, έχει εξελιχθεί και μιλούμε για εμβέλεια της τάξης των 400 χιλιομέτρων εντός της πόλης, με μεγάλη δυνατότητα χρήσης του ηλεκτροκίνητου οχήματος, χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο να φορτίζεται».

Επιπρόσθετα, σημείωσε, μια άλλη σημαντική εξέλιξη, είναι ότι η γκάμα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έχει μεγαλώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλες οι εταιρείες οχημάτων έχουν εντάξει στα οχήματα που πωλούν και ηλεκτρικά οχήματα και έχει μειωθεί οι τιμές».

Πρόσθεσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν και νομοθετικούς εξαναγκασμούς για να αυξήσουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και μέχρι το 2035 δεν θα μπορούν να πωλούν αυτοκίνητα που δεν είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Ανέφερε ότι η διαφορά ενός ηλεκτρονικού οχήματος και αντίστοιχου συμβατικού είναι μέχρι €10 χιλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το οκτάμηνο του 2022 υπήρξαν εγγραφές 498 ηλεκτρικών οχημάτων, εκ των οποίων τα 326 ήταν σαλούν. Το οκτάμηνο του 2021, οι εγγραφές ηλεκτρικών οχημάτων ήταν 226 εκ των οποίων τα 81 σαλούν.

Το οκτάμηνο του 2019, οι εγγραφές των ηλεκτρικών οχημάτων ήταν 135 εκ των οποίων τα 34 σαλούν.

Της Γεωργίας Χαννή