You are here

Κλιμάκιο Lone Star στη Λευκωσία για Τρ. Κύπρου

14/09/2022 07:24

Κλιμάκιο ανώτερων συμβούλων και τεχνοκρατών του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Lone Star, βρίσκεται στη Λευκωσία και ήδη είχε τις πρώτες επαφές με οικονομικούς κυρίως παράγοντες, με αντικείμενο την πρόθεση του ταμείου να εξαγοράσει την Τράπεζα Κύπρου.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch, άτομα τα οποία έχουν γνώση των συναντήσεων που είχαν χθες και προχθές τα μέλη του κλιμακίου της Lone Star, φαίνεται εκ του αποτελέσματος των επαφών, ότι το αμερικανικό ταμείο δεν προτίθεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής ν’ αποσύρει το ενδιαφέρον του για εξαγορά του μεγαλύτερου τραπεζικού συγκροτήματος της Κύπρου.

Οι εκπρόσωποι του Lone Star, προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι η επενδυτική τους προσπάθεια προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, δεν είναι ευκαιριακή και ότι πρόκειται για μία επένδυση που θα έχει συνέχεια και βάθος χρόνου.

Επικαλέστηκαν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο δύο ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων. Της γερμανικής IKB Deutsche Industriebank AG και της πορτογαλικής Novo Banco SA.

Σημειώνεται ότι το Lone Star, απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών στα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όταν και οι δύο τράπεζες, που δεν είναι συστημικές, είχαν τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης.

Από πλευράς οικονομικών και άλλων παραγόντων που είχαν επαφή με το κλιμάκιο του Lone Star, ειπώθηκε πως η εξαγορά ενός τραπεζικού ιδρύματος αφορά πρωτίστως τα μέλη της διοίκησης του και κατ’ επέκταση των μετόχων του.

Επισημάνθηκε προς τους εκπροσώπους του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου πως τόσο η εκτελεστική εξουσία, όσο και η νομοθετική, επιδεικνύουν σεβασμό στις εποπτικές αρχές των εγχώριων τραπεζών και στην προκειμένη περίπτωση, όπως υπέδειξαν, ο αρμόδιος επόπτης είναι η Κεντρική Τράπεζα και η ΕΚΤ.

Το αμερικανικό ταμείο υπέβαλε σε χρονικό διάστημα δύο μηνών τρεις προτάσεις για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες απορρίφθηκαν ομόφωνα από το ΔΣ της τράπεζας.

Το εν λόγω ταμείο, έχει προθεσμία να υποβάλει νέα πρόταση το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράγοντες της αγοράς, συνδέουν την κατάθεση του νομοσχεδίου με τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι το οποίο άφησε να εννοηθεί με προχθεσινές δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την οικονομία του τόπου, η ψήφιση και εφαρμογή ενός τέτοιου ν/σ.

«Ως χώρα», είπε, «οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα προς το δημόσιο συμφέρον».

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το ν/σ

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απάντησε καταφατικά χθες που κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει κατά πόσο στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταθέσει το νομοσχέδιο οποίο παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες και δικαίωμα στο κράτος να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις εξαγορών μεγάλων οργανισμών ή εγχώριων τραπεζών, που ενδεχομένως να θίγουν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευθύς μετά την έγκριση του από το Υπουργικό, το ν/σ θα αποσταλεί στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος για να τεθεί προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών με στόχο να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος στις 22 ή στις 29 Σεπτεμβρίου.

Του Λεύκου Χρίστου