You are here

Δεν αναμένονται αποφάσεις για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο, λέει αξιωματούχος του Συμβουλίου

16/10/2018 16:35

Δεν αναμένονται «μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις», σε σχέση με το μεταναστευτικό, στη Σύνοδο της Πέμπτης, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα το πρωί τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις επικείμενες συζητήσεις των 28 της ΕΕ. Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου ανέφερε ότι «πρόκειται να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση τις επαφές της ΕΕ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε για κέντρα μεταναστών στην Αίγυπτο ή σε άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής».

«Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία και θα χρειαστεί χρόνο και δεν προεξοφλείται τίποτα», είπε, σημειώνοντας ότι από εδώ και στο εξής, η έμφαση θα δοθεί στην αναμόρφωση του κανονισμού για το άσυλο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Συμβουλίου «ο αρμόδιος Επιτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε στείλει την περασμένη εβδομάδα επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών των κρατών - μελών, ζητώντας να υιοθετηθούν οι ήδη ώριμες και προχωρημένες προτάσεις», ωστόσο όπως τόνισε «το θέμα της μετανάστευσης παραμένει περίπλοκο και σίγουρα πιο περίπλοκο από αυτό που αναμέναμε τον περασμένο Ιούνιο». 

Επιπλέον και σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «υπάρχει πρόθεση των ηγετών να εξοπλιστεί καταλλήλως η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις απειλές μεταξύ των οποίων και του κυβερνοχώρου», διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό δεν αφορά σε δράσεις κατά της Ρωσίας».

Ιταλικές επιπλοκές στην εμβάθυνση της ΟΝΕ
------------


Ο ίδιος αξιωματούχος, αναφερόμενος στο ζήτημα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, ενημέρωσε και για μια σειρά από αντιρρήσεις της Ιταλίας σε σχέση με τη διαδικασία, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτυχία λήψης αποφάσεων ως τον Δεκέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί. 

Το θέμα της Ιταλίας και του προϋπολογισμού της πάντως δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου. Θεωρείται βέβαια σίγουρο ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο των επίσημων συζητήσεων. Παρόλα ταύτα το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα ενημερώσει τους ηγέτες για τις εργασίες των Υπουργών Οικονομικών σε σχέση με την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και το παρών σε αυτήν την συζήτηση θα δώσει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Εμπόριο και Brexit
-------


O αξιωματούχος ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με τις ΗΠΑ και αναμένει την προσοχή του Τύπου να στρέφεται στο δείπνο για το Brexit.

«Του δείπνου θα προηγηθεί η ενημέρωση των 27 από την Βρετανή Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία στη συνέχεια θα αποχωρήσει, προκειμένου να ακολουθήσει η συζήτηση των 27, παρουσία και του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ», είπε.

Προειδοποίησε δε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για μια συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί το άτακτο Brexit, ωστόσο στην επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος Τουσκ προς τους ηγέτες των κρατών μελών προτρέπει να προσπαθήσουν όσο μπορούν για μια συμφωνία άμεσα». Παρών θα είναι στο δείπνο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις αλλά και τα διαδικαστικά για την ψήφο του Κοινοβουλίου.