You are here

Πάει για Μάρτιο το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης

19/09/2022 15:59

Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα υποβληθεί τελικά για έγκριση το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης (mortgage-to-rent), στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να διατηρήσουν τη χρήση της περιουσίας τους, έναντι ενοικίου.

Αυτό ανέφερε σήμερα κατά την εξέταση αιτήματος αποδέσμευσης κονδυλίου ύψους €5 χιλ., για την αγορά νομικών υπηρεσιών για τη συγγραφή εννέα τροποποιητικών νομοσχεδίων, που αφορούν το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», η  Οικονομική Διευθύντρια της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΕ για το υποβληθέν αίτημα, ώστε να ετοιμαστεί το Σχέδιο και να κατατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι υπολογίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει την έγκριση του Σχεδίου από την ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα προβούν σε πρόσκληση σε τράπεζες για να συμμετέχουν στο Σχέδιο.

Ερωτηθείσα η κ. Λαπιθιώτου για το χρόνο που θα χρειαστεί να «τρέξει» η διαδικασία με τις τράπεζες, είπε ότι πιθανόν να χρειαστούν και τρεις μήνες, ενώ τόνισε πως ήδη είναι σε επαφή με τις τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί η αχρείαστη καθυστέρηση.

Όσον αφορά την αποδέσμευση του ποσού των €5 χιλ., για τη συγγραφή τροποποιητικών νομοσχεδίων, η κ. Λαπιθιώτου δήλωσε ότι για να ετοιμαστεί το Σχέδιο, θα πρέπει να τροποποιηθούν  νομοθεσίες, ώστε να το κάνουν πιο ελκυστικό.

Επεσήμανε επίσης, ότι οι νομοθεσίες που προνοούν φοροαπαλλαγές θα πρέπει να ετοιμαστούν το συντομότερο δυνατόν και να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο.

Σημειώνεται ότι, σκοπός του Υπουργείου είναι να δοθεί φοροαπαλλαγή στις συναλλαγές που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτου και εξόφληση του δανείου, κατά τον τρόπο που ήδη δίνονται φοροαπαλλαγές σε διευθετήσεις δανείων που ήταν µη εξυπηρετούμενα κατά το τέλος του Δεκεμβρίου του 2015.

Για το σκοπό αυτό, απαιτείται τροποποίηση αριθμού νόμων που αφορούν φορολογικές εισπράξεις, όπως φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, μεταβιβαστικά τέλη και έκτακτη εισφορά για την άμυνα, αλλά και τροποποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Νόμου ώστε οι λήπτες ΕΕΕ να µην δικαιούνται διπλά ενοίκια από το κράτος (και µέσω του Σχεδίου και µέσω του επιδόματος στέγασης που ήδη δικαιούνται).

Από την πλευρά του εξάλλου, ο Προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, επεσήμανε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα σταματήσει τις εργασίες της λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις αρχές του νέου έτους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, ζήτησε όπως αποσταλεί το Σχέδιο με τη λειτουργό του Υπουργείου να διαβεβαιώνει ότι θα το έχουν στα χέρια τους μόλις εγκριθεί από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης (Mortgage to Rent), υπολογιζόταν αρχικά να εισαχθεί τον Ιανουάριο 2023, κατόπιν έγκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να στηρίξει αρκετές χιλιάδες ευάλωτων δανειοληπτών.

Δικαιούχοι του σχεδίου θα είναι όσα φυσικά πρόσωπα είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία η αγοραία αξία της οποίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €250 χιλ., ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι σε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο.

Στο πρόγραμμα θα περιληφθούν επίσης ευάλωτοι δανειολήπτες της ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς και αριθμός δανειοληπτών του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), των οποίων επίσης τα στεγαστικά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, λόγω χαμηλών σήμερα εισοδημάτων.

Σημαντική παράμετρος του σχεδίου, θα είναι και η προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία, το σχέδιο θα καλύψει δυνητικά χαρτοφυλάκιο της τάξης των €2,5 δισ. με €3 δισ., εκ των οποίων ποσό περίπου €1,5 δισ. αποτελεί μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Της Ελένης Χαραλάμπους