You are here

Ανοίγει τα χαρτιά της η Fed για επιτόκια και επόμενες κινήσεις

21/09/2022 08:51

Μόλις πριν από τρεις μήνες ο Τζερόμ Πάουελ είχε χαρακτηρίσει μια αύξηση 75 μονάδων βάσης «ασυνήθιστα μεγάλη», αλλά οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα μια νέα ανάλογη αύξηση, την τρίτη διαδοχική. Κάποιοι αναλυτές μάλιστα έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αύξηση 100 μονάδων βάσης. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNBC τον Σεπτέμβριο, ο μέσος ερωτώμενος πιστεύει ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, αυξάνοντας το στο 3,1%. Η κεντρική τράπεζα προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνει το επιτόκιο μέχρι τον Μάρτιο του 2023, όταν θα έχει φτάσει στο 4,25%. Η νέα εκτίμηση για το «ταβάνι» του επιτοκίου είναι 40 μονάδες βάσης υψηλότερη σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουλίου.

Στο μικροσκόπιο της αγοράς θα μπουν και οι προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων. Η Fed, αφού κυνηγούσε τον πληθωρισμό για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αναμένεται να στρέψει το βλέμμα της έως το 2025 στις νέες προβλέψεις που θα δημοσιεύσει σήμερα και θα δείξουν πληρέστερα το βάθος και τη διάρκεια του οικονομικού «πόνου» που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της αναμένουν ότι χρειάζεται για να σταματήσει η τρέχουσα άνοδος των τιμών.

Η ιστορία μέχρι στιγμής δεν είναι «όμορφη». Ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών, ο οποίος είναι υπερτριπλάσιος του στόχου του 2%, δεν έχει υποχωρήσει παρά την ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Οι προβλέψεις, που πρόκειται να δημοσιευθούν παράλληλα με την ανακοίνωση της Fed στις 21.00 το βράδυ, θα δείξουν πόσο επιθετικά πιστεύουν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια για να αντιμετωπιστεί το πληθωριστικό κύμα και ποιες οικονομικές ρωγμές βλέπουν ως αποτέλεσμα της βραδύτερης ανάπτυξης ή της υψηλότερης ανεργίας.

Οι ελπίδες για μια «ομαλή προσγείωση» ενδέχεται να μην έχουν εξανεμιστεί, σημειώνει το Reuters. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αναμένεται να προβλέψουν μια πλήρη ύφεση, παρά το γεγονός ότι ο oρίζοντας των προβλέψεων φτάνει ως το 2025.

Εκτός του περιβάλλοντος της Fed, ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η πορεία προς μια ομαλή προσγείωση είναι εξαιρετικά απίθανη. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας, που έφτασε το 3,7% τον Αύγουστο, μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί έως και 7,5% για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Οι traders προθεσμιακών συμβολαίων που συνδέονται με το επιτόκιο της Fed αναμένουν τώρα ότι το επιτόκιο θα βρίσκεται στο τέλος του έτους μεταξύ 4,25% και 4,50% - δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι είναι τώρα και ένα επίπεδο που καταγράφηκε τελευταία φορά στα τέλη του 2007.

«Η πιθανότητα μιας ομαλής προσγείωσης μειώνεται σημαντικά» αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Αύγουστο έδειξαν πόσο επίμονες έχουν γίνει οι αυξήσεις τιμών, έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Evercore ISI, Κρίσνα Γκούχα. «Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι... είναι ακόμα δυνατό να μειωθεί ο πληθωρισμός... χωρίς κανονική ύφεση, τα δεδομένα και η ανταπόκριση που θα προκαλέσουν αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο η Fed να καταλήξει να συσφίξει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική και να προκαλέσει ύφεση ούτως ή άλλως, με το το επιτόκιο πολιτικής ίσως φτάνει στο 5%», πρόσθεσε.

Πηγή: Euro2day