You are here

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία 22-24 Σεπτεμβρίου 2022

22/09/2022 16:04

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας στις  24 Σεπτεμβρίου, το Ιατρικό Τμήμα του Όμιλου Χ.Α. ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑ, εμπορικού αντιπροσώπου της Amgen στην Κύπρο, διοργανώνει μία σχετική ενημερωτική εκστρατεία, σκοπός της  οποίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και η περαιτέρω ενημέρωση των ιατρών, σχετικά με την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία και τις επιπτώσεις της στην υγεία  των ασθενών. 

Η εκστρατεία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας και του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας. 

Η εκστρατεία περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις: 

• Δημοσιογραφική διάσκεψη. 

• Φιλοξενία και συνεντεύξεις ιατρών μελών των επιστημονικών εταιρειών, καθώς και  εκπροσώπους των ασθενών σε εκπομπές στα ΜΜΕ. 

• Επιστημονικές ιατρικές εκδηλώσεις με διακεκριμένους ομιλητές για θέματα σχετικά  με την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία. 

• Δραστηριότητα προς το ευρύ κοινό για επιτόπου μέτρηση χοληστερόλης σε εμπορικό  κέντρο.  

• Δημιουργία ενημερωτικού φιλμ για ευαισθητοποίηση του κοινού.  

Σχετικά με την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία 

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μία συχνή γενετική και κληρονομική διαταραχή,  η οποία προκαλεί αυξημένα επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης στο πλάσμα, λόγω μετάλλαξης γονιδίων που ελέγχουν το μεταβολισμό της χοληστερόλης. 

Η FH προκαλεί εναπόθεση LDL χοληστερόλης στα τοιχώματα αρτηριών και πρόωρη  αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Η αθηρωματική πλάκα στενεύει και αποφράζει τα αγγεία, προκαλώντας καρδιαγγειακά συμβάματα όπως στηθάγχη ή έμφραγμα. 

Ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου είναι 20 φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με FH.  Χωρίς κατάλληλη θεραπεία, 50% των ανδρών με FH θα υποστούν καρδιακό επεισόδιο έως την ηλικία των 50 ετών, ενώ 30% των γυναικών με FH θα υποστούν καρδιακό επεισόδιο έως  την ηλικία των 60 ετών.

“Από τα 13 εκατομμύρια ανθρώπων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από FH παγκοσμίως,  μόνο το 25% είναι διαγνωσμένοι, ενώ οι περισσότεροι υποθεραπεύονται.”

Η διάγνωση της FH γίνεται συνήθως μέσω της κλινικής εικόνας, ενώ βασίζεται στην ανεύρεση πολύ υψηλών επιπέδων LDL στο πλάσμα και στην ύπαρξη ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου ή/και σημαντικής υπερχοληστερολαιμίας.

Η νόσος αντιμετωπίζεται μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL στα επιθυμητά όρια.  Αυτό επιτυγχάνεται με συνδυαστική θεραπεία που αποτελείται κυρίως από αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη χρήση φαρμακευτικών αγωγών. Η μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα  έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και συμβαμάτων  όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Σύμφωνα με διεθνείς φορείς ένας σημαντικός παράγοντας στην υποδιάγνωση και  υποθεραπεία είναι η ελλιπής ενημέρωση του κοινού. Είναι σημαντικό να ενταθούν οι  προσπάθειες ευαισθητοποίησης και αφύπνισης του κοινού για να γίνει ευρέως γνωστό ότι η  έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό  κίνδυνο στα άτομα με FH.