You are here

Θωρακίζονται τα δικαιώματα εκπαιδευτικών αορίστου

22/09/2022 17:29

Η Ολομέλεια της Βουλής με 27 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 2 αποχές, ενέκρινε την τροποποίηση του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να διασφαλιστούν, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εργάζονται με το καθεστώς αορίστου χρόνου στη δημόσια εκπαίδευση.

Τη σχετική πρόταση νόμου είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, με σκοπό την άρση της υποχρέωσης από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εργάζονται με το καθεστώς αορίστου χρόνου στη δημόσια εκπαίδευση, να παρακάθονται σε γραπτή εξέταση κάθε οκτώ χρόνια για να διατηρήσουν τη θέση τους στον πίνακα διορισίμων.

Επίσης, με βάση την πρόταση, θα διατηρούν το δικαίωμα να τύχουν μόνιμου διορισμού και μετά την κατάργηση των πινάκων διοριστέων την 1η Σεπτεμβρίου 2027, μέσα από κατάλογο που θα δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και ο οποίος θα καταρτίζεται με αξιοκρατικά κριτήρια, που θα θεσπιστούν με κανονισμούς.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος, ο εκ των εισηγητών της πρότασης, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι είναι αναγκαία η κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, όπως κατοχυρώθηκαν και τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, με τον περί της Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμο.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα διασφαλιστεί η εργασία των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου και μετά την κατάργηση των πινάκων διοριστέων το 2027 και επίσης, θα τερματιστεί η υποχρέωση να παρακάθονται σε γραπτή εξέταση κάθε οκτώ χρόνια, για να διατηρήσουν τη θέση τους στον πίνακα διορισίμων, αφού ήδη εργάζονται στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα τερματισθεί η αδικία που βιώνει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, σε σχέση με συναδέλφους τους.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε από την πλευρά του ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση επιλύονται οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν περίπου 500 επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικών. Κάλεσε επίσης, το υπουργείο Παιδείας να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για την επίλυση των προβλημάτων των εκπαιδευτικών.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αντρέας Θεμιστοκλέους, δήλωσε μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι με το νόμο που θεσπίζεται δεν επιλύεται το πρόβλημα, αλλά αντίθετα παγιώνεται. Ζήτησε, όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπισθούν στην ολότητα τους και όχι μεμονωμένα.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας εξέφρασε επιφυλάξεις, όσον αφορά τη συνταγματικότητα της πρότασης νόμου και ειδικότερα, σχετικά με τις πρόνοιές της που αφορούν στη δημιουργία ειδικού καταλόγου μετά την κατάργηση των πινάκων διοριστέων και την απάλειψη της υποχρέωσης των προσώπων αυτών να παρακάθονται σε εξετάσεις κάθε οκτώ χρόνια, για τη διατήρηση της θέσης τους στον πίνακα διορισίμων.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, οι εν λόγω διατάξεις ενδεχομένως να συγκρούονται με την αρχή της ισότητας και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, εξέφρασε επίσης, σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά το σκοπό και τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου, καθώς με τη ψήφισή της σε νόμο, τόνισε, ενδέχεται να δημιουργηθούν σημαντικές ανισότητες μεταξύ των εκπαιδευτικών. 

Της Ελένης Χαραλάμπους