You are here

ΕΕ: Αγώνας για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

23/09/2022 09:05

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονται να κλείσουν πολιτική συμφωνία εντός εβδομάδων που θα επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η προσπάθεια ανέβασε ταχύτητα από τότε που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια «μερική επιστράτευση» σε μια κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιθανότατα θα συμπεριληφθεί ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές. Ένα πλαφόν θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να συγκρατήσουν το κόστος του αργού και να χτυπήσουν τα έσοδα της Μόσχας.

Όμως, παρά τη νέα προσπάθεια της Κομισιόν και ορισμένων κρατών-μελών, το σχέδιο αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και το θετικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Οι αποφάσεις για κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία και είναι ιδιαίτερα περίπλοκες σε αυτήν την κατάσταση, επειδή κάθε μέλος της ΕΕ έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.

Εκπρόσωποι από τα κράτη-μέλη θα συναντηθούν με την Επιτροπή το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις, οι οποίες εκτός από το πλαφόν στο πετρέλαιο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε άτομα και τομείς όπως η τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας.

Πηγή: Euro2day