You are here

ΕΚΤ: Σχέση πληθωρισμού, πράσινης μετάβασης

25/09/2022 06:00

Το εάν η πράσινη μετάβαση θα είναι πληθωριστικό φαινόμενο, εξετάζει νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο για να αναλύσει τις επιπτώσεις ενός φόρου άνθρακα στον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, ευθυγραμμιζόμενη με την Συμφωνία του Παρισίου για κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μελέτες που αναλύουν τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης, με βάση την εφαρμογή αύξησης στο φόρο άνθρακα.

Το κοινό συμπέρασμα των θεωριών που προηγήθηκαν, αναφέρουν ότι η πράσινη μετάβαση θα μειώσει τις εκπομπές αλλά, θα έχει συνολικά αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ, αναγνωρίζει ότι η εισαγωγή ενός φόρου άνθρακα ή ενός δεσμευτικού συστήματος εμπορίας εκπομπών, όπως αυτό που ισχύει στην ΕΕ σήμερα, ωθεί τις επιχειρήσεις να αποθέσουν μερίδιο των πόρων τους για τη μείωση των εκπομπών.

Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό δεν έχει μελετηθεί όσο χρειάζεται, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ενώ είναι ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας για τις κεντρικές τράπεζες, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού που οφείλεται στις υψηλές τιμές ενέργειας και στην αύξηση της ζήτησης.

Στην έρευνα της η ΕΚΤ, αυξάνει, σταδιακά τον φόρο άνθρακα, έτσι ώστε να συλλάβει το χαρακτηριστικό της πράσινης μετάβασης, δηλαδή, την σταδιακή μείωση των εκπομπών. Αποτέλεσμα, η άσκηση δύο αντίθετων πιέσεων στις τιμές.

Η πρώτη πίεση, αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούν οι φόροι άνθρακα, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων. Η δεύτερη πίεση, αφορά την προσδοκία για μελλοντικούς φόρους άνθρακα, η οποία μειώνει την κατανάλωση των νοικοκυριών, δημιουργώντας αποπληθωριστικές πιέσεις.

Η ΕΚΤ, αναφέρει ότι με την υπόθεση της τέλειας προνοητικότητας, κυριαρχεί το δεύτερο αποτέλεσμα με τον φόρο άνθρακα να είναι αποπληθωριστικός βραχυπρόθεσμα, το οποίο εξαρτάται από μία κρίσιμη υπόθεση: τα νοικοκυριά είναι απόλυτα ορθολογιστικά και πιστεύουν πλήρως στο περιβαλλοντικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση, που η κρίσιμη υπόθεση δεν ευσταθεί, τότε δεν επηρεάζουν την μελλοντική πτώση του εισοδήματος και η μετάβαση είναι πληθωριστική βραχυπρόθεσμα.

Ακόμη και σε ένα μεγαλύτερο μοντέλο, η ΕΚΤ, καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα, δηλαδή ότι η πράσινη μετάβαση είναι ένα αποπληθωριστικό φαινόμενο. Προσθέτει, ωστόσο, ότι η ατελής αξιοπιστία των κυβερνητικών σχεδίων, μπορεί να καθορίσει μία προσωρινή περίοδο υψηλού πληθωρισμού πριν μετατραπεί σε αποπληθωριστικό φαινόμενο.