You are here

Σε νέο χαμηλό 37 ετών η στερλίνα και 20 ετών το ευρώ

23/09/2022 17:36

Σε νέο χαμηλό επίπεδο 37 ετών έναντι του δολαρίου, υποχωρεί την Παρασκευή η στερλίνα, ενώ σε χαμηλό 20 ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρεί το ευρώ, μετά από την δημοσιοποίηση ερευνών σύμφωνα με τις οποίες μειώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την Ευρωζώνη και τη Βρετανία και οι οικονομίες, πιθανότατα να εισέρχονται σε ύφεση.

Το ευρώ, υποχωρεί κατά 0,8% στα 0,97510 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2002, μετά την περαιτέρω πτώση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global στην Ευρωζώνη, που θεωρείται ότι καταδεικνύει σε καλό βαθμό την συνολική κατάσταση της οικονομίας. Σε 12μηνή βάση το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 16,6% έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η μείωση της γερμανικής επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξήθηκε περαιτέρω, καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, έπληξε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και οι εταιρείες βίωσαν μείωση στις νέες δραστηριότητες τους.

Η στερλίνα υποχωρούσε επίσης, περίπου 1% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας νέο χαμηλό 37 ετών, στα 1,11520 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, αφού τα στοιχεία για τον Δείκτη PMI έδειξαν ότι η μείωση της δραστηριότητας στη βρετανική οικονομία, επιδεινώθηκε τον τρέχον μήνα, καθώς οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με το αυξανόμενο κόστος και την μείωση της ζήτησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, στις 16:44, ώρα Κύπρου, η στερλίνα υποχωρούσε κατά 1,9%, στις 1,10 δολάρια, ενώ σε 12μηνή βάση υποχωρεί κατά 19% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ακόμη και πριν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, η στερλίνα βρισκόταν υπό σημαντική πίεση, παρουσιάζοντας πτώση 9% από τις αρχές Ιουλίου, και βρίσκεται πλέον σε τροχιά να καταγράψει το χειρότερο τρίμηνο της από το 2008, πιεσμένη από το ισχυρό δολάριο, την υποτονική βρετανική ανάπτυξη και τον μεγάλο πληθωρισμό.

Ο George Vessey, αναλυτής νομισμάτων στην εταιρεία Western Union International Bank, δήλωσε ότι τα στοιχεία της ευρωζώνης, καταδεικνύουν τους «συνεχείς φόβους για την ενεργειακή κρίση και την ύφεση», ωθώντας το ευρώ σε νέα χαμηλά 20 ετών.

Επίσης, επιβαρύνοντας τη στερλίνα, ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, ανακοίνωσε σχέδια για δαπάνες περίπου 60 δισεκατομμυρίων στερλινών (67 δισεκατομμύρια δολάρια), για την επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τους επόμενους έξι μήνες.