You are here

ΠΑΣΥΞΕ: Αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα

27/09/2022 14:59

Το σύνθημα, για δυναμική επιστροφή της τουριστικής βιομηχανίας μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο, έδωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης, από το βήμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είναι η ιδανική συνταγή για την αντιμετώπιση κρίσεων. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, απαρίθμησε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, με την άνοδο των τιμών και την ενεργειακή κρίση να περιορίζουν τη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν. Παρά τις δυσκολίες, τόνισε, ο τουρισμός κατά τη φετινή χρονιά έδειξε σημάδια επιστροφής σε συνθήκες κανονικότητας, δίνοντας βαθιές ανάσες στην κυπριακή οικονομία και στέλνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. «Αυτό όμως δεν αρκεί. Στόχος μας, είναι να βάλουμε ξανά τον τουρισμό σε θέση οδηγού και πρωταγωνιστή», υπογράμμισε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λοϊζίδης, οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση για αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, αν και έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε.

«Τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στα €835,7 εκατ., συγκριτικά με €1 δισ. την αντίστοιχη περίοδο το 2019, προ πανδημίας, ενώ οι αφίξεις τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022 ανήλθαν σε 2,1 εκατ., σε σύγκριση με 2.7 εκατ. αφίξεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019. Προκύπτει, συνεπώς, ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι τα έσοδα είναι σε καλύτερη πορεία από τις αφίξεις, που είναι ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, ανέδειξε ότι θα πρέπει να διευρύνουμε συνεχώς τον κύκλο των αγορών από τις οποίες αντλούμε τουρισμό, περιορίζοντας την εξάρτησή μας από κάποιες αγορές.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το 2023, έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις που εντείνουν το αίσθημα της αβεβαιότητας, λόγω της αυξητικής τάσης του πληθωρισμού, των αυξημένων επιτοκίων, της έλλειψης εργατικού δυναμικού, καθώς και των παρεμφερών αυξήσεων που επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως το αυξημένο κόστος της ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πρώτων υλών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φετινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία καθιερώθηκε να γιορτάζεται πριν από 43 χρόνια, κάθε χρόνο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, για τον ΠΑΣΥΞΕ παραμένει εκ των ων ουκ άνευ, η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, για την αναβάθμιση και αναπροσαρμογή του προϊόντος μας και τον εμβολιασμό του τουριστικού μας μοντέλο,υ με νέα στοιχεία πέραν του ήλιου και της θάλασσας, με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Η αύξηση των εσόδων και όχι μόνο των αφίξεων, είναι ο μεγάλος στόχος», σημείωσε.