You are here

Κυβέρνηση: Stop στις διαπραγματεύσεις με Hermes, αναστολή κινήτρων

27/09/2022 16:28

Στο τερματισμό των διαπραγματεύσεων, με τη διαχειρίστρια εταιρεία Hermes για την επίτευξη συμβιβασμού για την κατασκευή της Φάσης 2 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και σε αναστολή της εφαρμογής κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης για την περίοδο 2022-2030, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών.

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και τη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλώνουν ότι «είναι με λύπη που παρατηρούμε, για μια ακόμη φορά ότι σοβαρότατα θέματα που αφορούν την οικονομία της χώρας, που επηρεάζουν τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και λαϊκισμού».

«Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών ενημερώνουν, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τερματίσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη διαχειρίστρια εταιρεία Hermes, τόσο για την επίτευξη συμβιβασμού για την κατασκευή της Φάσης 2 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και να αναστείλουν την εφαρμογή κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης για την περίοδο 2022-2030», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως διευκρινίζουν, λανθασμένα αναφέρεται ευρέως ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει υπέρ της απόφαση με την οποία μπορεί να υποχρεώσει τη διαχειρίστρια εταιρεία, να κατασκευάσει τη Φάση 2 των αεροδρομίων ή εναλλακτικά, η Δημοκρατία να λάβει αποζημίωση.

Προσθέτουν, ότι «η πραγματικότητα είναι ότι, η διαχειρίστρια εταιρεία είχε προσφύγει σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών, όπου είχε απορριφθεί το αίτημά της να προχωρήσει σε βελτιωτικές εργασίες στα αεροδρόμια και να μεταθέσει επ’ αόριστο την κατασκευή της Φάσης 2».

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, τον Φεβρουάριο 2021, η Κυπριακή Δημοκρατία εκκίνησε διαδικασία διαιτησίας με σκοπό να υποχρεώσει τη διαχειρίστρια εταιρεία, είτε να εκτελέσει τις εργασίες της Φάσης 2, είτε να αποζημιώσει τη Δημοκρατία ανάλογα, όπως εξηγούν.

Σημειώνουν, ότι στην παρούσα φάση η διαιτησία βρίσκεται σε αναστολή, καθώς διερευνάται ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και διαχειρίστριας εταιρείας, σύμφωνα με τον οποίο η Hermes θα κατασκευάσει τη Φάση 2, θα της δοθεί μια επέκταση στη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες και σε αντάλλαγμα, θα αποποιηθεί μια σειρά απαιτήσεων που έχει ενάντια στο κράτος.

Διευκρινίζει, ότι στις συζητήσεις με τη διαχειρίστρια εταιρεία συμμετέχουν εκπρόσωποι δύο υπουργείων και της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη χρονική επέκταση της σύμβασης.

«Εφόσον οι μελέτες, δείξουν ότι η αξία των απαιτήσεων που προτίθεται να αποποιηθεί η Hermes είναι τουλάχιστον ίση με την αξία της χρονικής επέκτασης της σύμβασης, θα υπογραφεί συμφωνία κατανόησης η οποία θα προωθηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, ακολούθως στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εφαρμόζει ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για την τελική έγκριση», υπογραμμίζεται.

Αναφέρουν, ότι με αυτή τη διαδικασία διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, ενώ επισημαίνουν ότι προαπαιτούμενο οποιασδήποτε συμφωνίας συμβιβασμού αποτελεί η κατάληξη σε αξίες, τόσο για την ενδεχόμενη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, όσο και για τις απαιτήσεις της Hermes.

Εξηγήσεις για καταγγελίες Ελεγκτή

Αναφορικά με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης στο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τονίζουν ότι αυτή είναι καθόλα σύννομη και συμβατή με τις εθνικές νομοθεσίες και το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ προσθέτουν ότι ακολουθήθηκε, κατόπιν υπόδειξης της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά, την αλλαγή χρηματοοικονομικού συμβούλου κατά το σημείο που προέκυψε η ανάγκη για υπηρεσίες αποτίμησης, αυτή πραγματοποιήθηκε, όταν ο σύμβουλος που συμβούλευε αρχικά τη Δημοκρατία δήλωσε αδυναμία να παράσχει τις επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως αναφέρουν.

Αναφορικά με το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών, για την αποδέσμευση του κονδυλίου για το χρηματοοικονομικό σύμβουλο, σημειώνεται ότι, για το ίδιο έργο, δηλαδή τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδεχόμενου συμβιβασμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Hermes, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού έχει, στις 6 Δεκεμβρίου 2021 και στις 11 Ιουλίου 2022, εγκρίνει την αποδέσμευση κονδυλίου για χρηματοοικονομικό σύμβουλο.

Το αίτημα που εξετάστηκε χθες, από την Επιτροπή της Βουλής και έχει απορριφθεί, αφορά το ίδιο έργο αλλά επιπρόσθετες υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου. Σημειώνεται δε ότι, ουδεμία πληρωμή έχει πραγματοποιηθεί σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο, προσθέτουν.

Στο τραπέζι και τα σχέδια κινήτρων επιβατικής κίνησης

Σε σχέση με τη δημόσια κριτική που ασκείται, για τα σχέδια κινήτρων επιβατικής κίνησης, τονίζεται ότι η συμβολή αυτών των σχεδίων στον τουρισμό και συνολικά στην οικονομία της Κύπρου είναι αδιαμφισβήτητη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η επιβατική κίνηση αυξήθηκε, πέραν του 65%, από 6,9 εκ. επιβάτες σε 11,3 εκ. επιβάτες κατά την περίοδο 2012-2019 κατά την οποία εφαρμόστηκαν κίνητρα επιβατών, ενώ την ίδια περίοδο, η συνδεσιμότητα της Κύπρου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με την προσθήκη πέραν των 110 νέων δρομολογίων.

Της Ελένης Χαραλάμπους