You are here

Πλησιάζουν το 4% οι αποδόσεις ομολόγων

28/09/2022 11:19

Σε νέα υψηλά επίπεδα εκτοξεύονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ ο αντίκτυπος από το «μίνι προϋπολογισμό» του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σχεδόν στο 4% φθάνουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις διεθνώς να επιτείνουν την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου ανέρχεται στο 3,97%, από 2,563% ένα μήνα πριν, με την αύξηση από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στις 293 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας Κύπρου, Ιωάννης Τιρκίδης, αναφέρει στη StockWatch ότι «βρισκόμαστε σε ανοδική τάση των επιτοκίων και δε θα είναι δυνατό η ΕΚΤ να περιορίσει περισσότερο τις διαφορές των αποδόσεων των ομολόγων». Ενδεχομένως, προσθέτει, οι διαφορές να αυξηθούν περισσότερο.

«Οι αποδόσεις σε γενικές γραμμές, αλλά όχι απόλυτα, αντανακλούν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των κυβερνήσεων. Αξιοσημείωτο ότι το κυπριακό ομόλογο έχει χαμηλότερη απόδοση και απόκλιση από το Ιταλικό με καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση. Ενδεικτικό όμως των καιρών και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, μετά την εκλογή του δεξιού συνασπισμού με κάποια Ευρωσκεπτικιστική διάθεση», τονίζει.

Ο οικονομολόγος, Τάσος Γιασεμίδης, αναφέρει στη StockWatch ότι η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών στις διεθνείς αγορές προεξοφλεί τις μεγάλες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή οικονομία και τις αποφάσεις για αυξήσεις των επιτοκίων.

«Πέραν των χωρών των οποίων παραδοσιακά οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσιάζονται ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, αύξηση παρουσιάζει και η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου. Αυτό διότι το γερμανικό ομόλογο αποτελεί τη βάση μέτρησης (spread) των αποδόσεων άλλων ομολόγων, με τη γερμανική οικονομία να αποτελεί βαρίδι για την οικονομία της Ευρώπης», προσθέτει.

Το δεκαετές γερμανικό ομόλογο πλησιάζει σε υψηλό 11ετίας φθάνοντας το 2,104%.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία κατέδειξαν ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, ενώ πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι στα επόμενα τρίμηνα θα παρουσιάσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Τα πιο πάνω ενδεχομένως να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην πρόωρη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Προστασίας Μετάδοσης (TPI), του εργαλείου που υιοθετήθηκε μετά την απόφαση για τερματισμό των αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και σκοπό έχει τον περιορισμού του κατακερματισμού των αποδόσεων των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου», τονίζει ο κ. Γιασεμίδης.

Προσθέτει ότι η κύρια ανησυχία πηγάζει από την Ιταλία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμένει τη στάση της νέας κυβέρνησης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι πιο συντηρητική. Οι αποδόσεις των ομολόγων της συγκεκριμένης χώρας συνεχίζουν να αυξάνονται τροφοδοτούμενες και από την πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων επίσης αυξάνονται.

Το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας είναι στο 4,584% με αύξηση 341,7 μονάδων, σημειώνοντας αισθητή άνοδο μετά που ο δεξιός συνασπισμός κέρδισε σαφή πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής.

Η Giorgia Meloni φαίνεται έτοιμη να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησής της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κληρονομώντας ένα από τα μεγαλύτερα χρέη της ευρωζώνης σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

«Το κλίμα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τις τελευταίες αποφάσεις της ρωσικής κυβέρνησης αλλά και τις πολιτικές αναταράξεις σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το Ιράν, το οποίο είναι πλούσιο σε αποθέματα πετρελαίου. Αυτά τα γεγονότα ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ΕΕ, η οποία μπορεί να ανακοινώνει συντονισμένες κυρώσεις, αλλά αδυνατεί να δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα», επισημαίνει.

 Ο λειτουργός συναλλάγματος της Τρ. Κύπρου, Τεύκρος Παπάς, αναφέρει στη StockWatch ότι οι αποδόσεις στα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου εκτοξεύθηκαν μετά τις ανακοινώσεις από τη νέα κυβέρνηση σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.

«Η αγορά που δεν ήταν ικανοποιημένη με την «ήπια» αύξηση του 0,50% στα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας, δεν είδε με καλό μάτι τις εξαγγελίες για μείωση φορολογίας και αύξηση δανεισμού, αφού αυτά θα επιφέρουν νέες πληθωριστικές πιέσεις, επιπρόσθετες με αυτή που θα προκύψει με τις επιδοτήσεις για την ενέργεια», τονίζει.

«Τα γερμανικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση λόγω των συνεχών ανησυχιών σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά κι από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι θα συνεχίσουν με τις αυξήσεις επιτοκίων, έστω και αν η οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση.

Στην Ιταλία, μετά την άνοδο στην εξουσία της κεντροδεξιάς, τα spreads αυξάνονται.  Υπάρχουν ανησυχίες ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει νέες απαιτήσεις από την ΕΚΤ», επισημαίνει.

Όσον αφορά το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας, ανέρχεται στο 4,713%, από 3,149% ένα μήνα πριν, σημειώνοντας αύξηση 342,2 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του έτους.

Της Γεωργίας Χαννή