You are here

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

28/09/2022 16:42

Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο οποίο εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η ένταση προκλήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου ανάμεσα στις δύο πλευρές του ακροατηρίου. Από τη μία πλευρά υποστηρικτές των δικαζόμενων μελών της Χρυσής Αυγής και από την άλλη την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις και πολίτες.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια διακοπής της δίκης για να συσκεφθεί η έδρα επί δικονομικών ζητημάτων και την ώρα που ο Ηλίας Κασιδιάρης εξερχόταν από την αίθουσα, συνοδευόμενος από αστυνομικούς, οπαδοί της Χρυσής Αυγής προχώρησαν σε ναζιστικούς χαιρετισμούς και φώναξαν συνθήματα υποστήριξής του.

Η πλευρά της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και των αντιφασιστικών οργανώσεων αντέδρασε έντονα στη σκηνή, φωνάζοντας «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί».

Η ένταση κλιμακώθηκε με τις δυο πλευρές να κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε συμπλοκή, αν και ανάμεσά τους παρεμβάλλεται φυλασσόμενος χώρος από αστυνομικούς. Η Μάγδα Φύσσα φώναξε, διαμαρτυρόμενη στους αστυνομικούς: «Τι αστυνομία είστε; Μαζέψτε τους φασίστες! Δεν ντρέπεστε λίγο;».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δημήτρης Παπαδέλης υπέβαλε ένσταση περί ακυρότητας της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι η υπογραφή επίδοσης στο έγγραφο κλήτευσης του πελάτη του δεν είναι γνήσια. Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της ένστασης.

Αίτηση ακυρότητας υπέβαλε και ο Ιωάννης Λαγός διά του συνηγόρου του Κωνσταντίνου Πλεύρη, την απόρριψη της οποίας επίσης εισηγήθηκε η Εισαγγελέας.

Ένσταση υπέβαλε επίσης και η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη, αμφισβητώντας τις αναφορές στο πρόσωπό του που υπάρχουν στην έφεση του Εισαγγελέα. Η Εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση, εισήγηση που έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο.