You are here

Τέλος οι γιατροί εκτός ΓΕΣΥ σε νοσηλευτήρια

29/09/2022 12:30

Από την 1η Νοεμβρίου του 2022, κανένας γιατρός δεν θα δικαιούται να εργάζεται σε νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εάν ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Αυτό ανέφερε, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, κατά τη συζήτηση του θέματος της αναθεώρηση της συμφωνίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓΕΣΥ από τον ΟΑΥ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Άθως Τσινωντίδης.

Ο κ. Τσινωντίδης, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος σε όλα τα νοσηλευτήρια που είναι στο ΓεΣΥ, η οποία αναφέρει ότι από την 1η Νοεμβρίου κανένας γιατρός που είναι εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας, δεν θα μπορεί να εργάζεται σε αυτά.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Αναστασία Χριστοδούλου, είπε όσον αφορά το θέμα των γιατρών που εργάζονται σε νοσηλευτήρια συμβεβλημένα στο ΓΕΣΥ, ενώ οι ίδιοι είναι εκτός συστήματος, ότι έτυχαν ενημέρωσης από τον περασμένο Ιούλιο για διόρθωση της στρέβλωσης από την 1η Νοεμβρίου.

Είχε προηγηθεί, τοποθέτηση του εισηγητή του θέματος, πρόεδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο σφαιρικός προϋπολογισμός του ΓΕΣΥ ήταν στα €920 εκατ., ενώ το 2021 πρώτη χρονιά πλήρης εφαρμογής του γενικού συστήματος, έφτασε στο €1,3 δισ. και το 2022 αναμένεται να ανέβει περαιτέρω.

Ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Δρ. Χριστόδουλος Καϊσή, μιλώντας επίσης ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, κατήγγειλε ότι νοσηλευτήρια τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα υγείας προσφέρουν παράλληλα και υπηρεσίες ιδιωτικά, παρότι η νομοθεσία του ΓΕΣΥ το απαγορεύει.

Πρόσθεσε ότι, παρότι έχει παρέλθει πέραν του ενός έτους από σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, για την οποία ενημερώθηκαν επανειλημμένα τόσο ο ΟΑΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας, δεν έχει ληφθεί ακόμα κανένα διορθωτικό μέτρο.

Στο ίδιο κλίμα, ήταν και τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε συμπεράσματα έκθεσής του που καταδεικνύουν την «παρανομία», αλλά και σε τέσσερις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας που επίσης, το διαπιστώνουν ότι παρανόμησε ο ΟΑΥ με τις συμβάσεις που έκανε με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, γιατί επέτρεψε να εργάζονται γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα.

Ο κ. Μιχαηλίδης, έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου και το ζήτημα των διαφορετικών χρεώσεων για τις ίδιες υπηρεσίες, από τα συμβεβλημένα με το ΓΕΣΥ νοσηλευτήρια. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι για επέμβαση σκωληκοειδίτιδας, ιδιωτικά νοσηλευτήρια χρεώνουν από €3 χιλιάδες ευρώ μέχρι και €4600.

Απαντώντας εκ μέρους του ΟΑΥ, ο κ. Τσινωντίδης, απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι ο Οργανισμός παρανόμησε και τόνισε, ότι ενήργησε σύμφωνα με τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου τους, σημειώνοντας παράλληλα, πως έγινε προσπάθεια να διορθωθούν οι όποιες αδυναμίες υπάρχουν στο σύστημα.

Ενημέρωσε επίσης ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2023, θα υπογραφούν νέες συμβάσεις με τα νοσηλευτήρια και θα τεθούν ποιοτικά κριτήρια, ενώ όσον αφορά τις αμοιβές, δήλωσε ότι δεν θα είναι ίδιες για όλα τα νοσηλευτήρια.

Θέση, που στήριξε και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριος Καραϊσκάκης, ο οποίος είπε ότι ο σύνδεσμος διαφωνεί ότι μια ιατρική πράξη πρέπει να αμείβεται το ίδιο, όπου και αν γίνεται.

Πρόσθεσε όμως, ότι συμφωνεί με το να τεθούν ποιοτικά κριτήρια στις υπηρεσίες που προσφέρονται από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, κατήγγειλε επίσης τον ΟΑΥ ότι παραβιάζει την νομοθεσία του ΓεΣΥ.

Της Ελένης Χαραλάμπους