You are here

Ξεπέρασαν τις 1.343 οι εγγραφές ή παραγγελίες ηλεκτρικών οχημάτων

29/09/2022 19:44

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί ή παραγγελθεί 1.343 ηλεκτρικά οχήματα, ξεπερνώντας τους στόχους για το 2022, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Οι δηλώσεις του Υπουργού, έγιναν σε πάνελ συζήτησης με θέμα την Ηλεκτροκίνηση και την Πράσινη Μετάβαση σε θέματα Μεταφορών, στο πλαίσιο του Cyprus Forum, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος πρέπει να φτάσουμε τους στόχους μας για την κλιματική συμφωνία και προς αυτή την κατεύθυνση το 2021 προωθήθηκε και εγκρίθηκε το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, το οποίο στοχεύει το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%.

Πρόσθεσε ότι, στους στόχους του γενικού πλαισίου, για το 2022, προέβλεπε 1036 νέες εγγραφές οχημάτων να είναι ηλεκτρικά για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, ενώ ήδη έχουν εγγραφεί ή παραγγελθεί 1343 οχήματα επιτυγχάνοντας τον στόχο του έτους κατά 144%.

Ο Υπουργός, εξήγησε ότι βάσει του γενικού πλαισίου για ολοκλήρωση των υποδομών που χρειάζονται για να τεθεί η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης βιώσιμη και προσιτή προωθείται η ανάπτυξη υποδομών επαναφόρτισης με 1000 σταθμούς φόρτισης ως το 2026, σε δημόσια προσβάσιμους χώρους με σχέδιο επιχορηγήσεων ύψους 4.000.000 ευρώ και έναρξη αυτού πολύ σύντομα.

Παράλληλα, ο κ. Καρούσος δήλωσε ότι τα νέα υπηρεσιακά οχήματα που αγοράζονται από το κράτος θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή μερικώς ηλεκτρικά με στόχο το 2030 το 100% των νέων αγορών να είναι ηλεκτροκίνητα.

Ακόμη, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των οικονομικών κινήτρων, εγκρίθηκαν και ήδη υλοποιούνται οι δυο ετήσιες προκηρύξεις της πρώτης φάσης των σχεδίων επιχορήγησης, του σχεδίου επιχορήγησης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και του σχεδίου απόσυρσης παλαιών ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάστασης αυτών με αμιγώς ή μερικώς ηλεκτρικά οχήματα.

Καταληκτικά, ο Υπουργός δήλωσε ότι είναι με ικανοποίηση που βλέπει τους πολίτες να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τη μετάβαση τους σε εναλλακτικά καύσιμα, ενώ ήδη η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων με τη χρήση τους, όσο και στη μείωση ρύπων.