You are here

Τύπος: Το ξανασκέφτονται για κίνητρα

30/09/2022 06:05

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση ν’ αλλάξει την απόφαση της για αναστολή των σχεδίων κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες και το αίτημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων για επέκταση του νέου συστήματος θεώρησης διαβατηρίων σε τρίτα κράτη, είναι μερικά από τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Το ξανασκέφτονται για κίνητρα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση ν’ αλλάξει την απόφαση της για αναστολή των σχεδίων κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες. Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος, μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ, δήλωσε πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις του ίδιου με τον υπουργό οικονομικών, για το μέλλον των σχεδίων κινήτρων. Είπε, μάλιστα, με νόημα, πως δεν ανακοινώθηκε κατάργηση των κριτηρίων, αλλά αναστολή της ανανέωσης τους, καθώς τα υφιστάμενα έληξαν, όπως είπε. Σημειώνεται ότι η Hermes υποδεικνύει πως επένδυσε πέραν των €120 εκατ. τα τελευταία δέκα χρόνια στα σχέδια κινήτρων και ζητά να συνεχιστούν.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, φοβάται τη δημιουργία νέων προβληματικών δανείων, λόγω αύξησης των επιτοκίων και του ψηλού πληθωρισμού και προτρέπει να μην πέσουμε σε παγίδα εφησυχασμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΑΚΕΛ: 90% φόρος στα υπερκέρδη από ρεύμα και καύσιμα

  • Πανίκος Νικολάου: Ολοταχώς για βιώσιμη κερδοφορία

Πολίτης

 «Αναγκαίες όσο ποτέ οι γρήγορες θεωρήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το αίτημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) για επέκταση του νέου συστήματος θεώρησης διαβατηρίων σε τρίτα κράτη.  Όπως αναφέρεται, ο ΠΑΣΥΞΕ θέλει επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης διαβατηρίων στη βάση και της προηγούμενης επιτυχημένης διαδικασίας των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, με στόχο την προσέλκυση τουριστών από άλλες δημοκρατίες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Hermes Airports τονίζει ότι οι καθυστερήσεις στις συζητήσεις για την επέκταση της σύμβασης θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα μέρη και πρωτίστως για την κυπριακή οικονομία.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας

Χαραυγή

 «Η πρόταση του ΑΚΕΛ για φόρο στα υπερκέρδη κερδίζει στήριξη»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας, η οποία κατατέθηκε και επίσημα στη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της βουλής. Όπως αναφέρεται, από τις πρώτες τοποθετήσεις φαίνεται ότι τυγχάνει στήριξης και από τα υπόλοιπα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ, σημειώνεται, τάχθηκε εναντίον της πρότασης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος ζητά εξαιρέσεις από τα μέτρα τα οποία προωθούνται από την Κομισιόν και αφορούν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής, καθώς και την επιβολή ανώτατου ορίου στα επιπρόσθετα κέρδη εταιρειών που παράγουν ενέργεια με τη χρήση πηγών με χαμηλότερο κόστος.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • ΕΚΤ: Πληθαίνουν οι τραπεζίτες που ζητούν άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Αλήθεια

 «Μας περιμένει δύσκολη χρονιά, θα χρειαστούμε τα μαξιλαράκια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το συνέδριο που διοργάνωσε η Deloitte Κύπρου. Στις ομιλίες τους, οι υπουργοί οικονομικών και ενέργειας, αλλά και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, εστίασαν στη δύσκολη χρονιά που μας περιμένει. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος το 2023 και τόνισαν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και προσοχή, ενώ ο διοικητής της ΚΤ στάθηκε και στον κίνδυνο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι αισιόδοξες είναι οι δηλώσεις του διευθύνοντος σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Νικολάου, σε ότι αφορά την εν γένει πορεία της τράπεζας και ειδικότερα τα κέρδη και τα μερίσματα, αλλά και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Θέλουν αύξηση των επιτοκίων οι σύμβουλοι της ΕΚΤ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ; – Ιδιαίτερα ανήσυχος ο Κόλιν Στιούαρτ για το μέλλον και την επιλογή των κυπρίων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΣΕ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΑ – Εξώδικα πρόστιμα – φωτιά για κάθε παραβίαση της περί σκύλων νομοθεσίας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ – Υψηλές επαφές Αβέρωφ, ηχηρά ονόματα δίπλα στον Χριστοδουλίδη, ανεβάζει τόνους ο Μαυρογιάννης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ – Σε πολύ δύσκολη θέση τα νοικοκυριά λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων