You are here

ΤΕΠΑΚ: Φοιτητικός καλλιτεχνικός διαγωνισμός με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

30/09/2022 14:35

Διαγωνισμό αφίσας και εικαστικού έργου για τους φοιτητές και φοιτήτριες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), προκηρύσσει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Τα έργα που θα επιλεχθούν και θα διακριθούν θα καθοριστούν από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων και θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, στη Λεμεσό, στις 25–27 Νοεμβρίου 2022.

Στα έργα που θα διακριθούν θα δοθούν μικρά χρηματικά έπαθλα.

Η έμφυλη βία στρέφεται κατά του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού και τα θύματα είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και κορίτσια. Αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας έχουν επιδείξει πως μία στις τρείς γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών.

Επιπρόσθετα φανερώνουν πως πάνω από το ήμισυ των γυναικών βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση ενώ σχεδόν μια στις πέντε γυναίκες επιβεβαιώνουν σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο. Τέτοιες μορφές βίας μπορεί να εκδηλωθούν σε ιδιωτικό, δημόσιο ή κυβερνοχώρο.

H έμφυλη βία μπορεί να είναι σωματική, λεκτική και ψυχολογική. Η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, η σεξουαλική εκμετάλλευση όπως η εξαναγκαστική πορνεία και η εμπορεία γυναικών αποτελούν έμφυλη βία.

Άλλες μορφές έμφυλης βίας είναι η οικονομική εκμετάλλευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η στέρηση της ελευθερίας, η παραμέληση του θύματος, η εμμονική παρακολούθηση (stalking), κάθε μορφής απειλή, ο πρόωρος ή/και εξαναγκαστικός γάμος, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων και η γυναικοκτονία.

Όλες οι πληροφορίες για τον φοιτητικό διαγωνισμό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΕΠΑΚ και στον σύνδεσμο: https://www.cut.ac.cy/news/article/?contentId=497770.