You are here

Αυξημένες τιμές αερίου στην Ευρώπη βλέπει η Goldman Sachs

03/10/2022 14:05

«Οι ειδήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η Ιταλία δεν θα λάβει φυσικό αέριο από τη Ρωσία είναι πιθανό να αυξήσουν τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, με τη σταδιακή μείωση των ιταλικών εισαγωγών από τη Ρωσία που ήδη παρατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου να αντισταθμίζεται από τις αυξημένες εισαγωγές από την Αλγερία, πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό -ακόμη και αν διατηρηθεί- θα έχει μικρή έως μηδενική καθαρή επίπτωση στα ισοζύγια της βορειοδυτικής Ευρώπης και έτσι, διατηρούμε αμετάβλητες τις προβλέψεις μας για τα ισοζύγια και τις τιμές», επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs.

Η διαφαινόμενη απειλή ρωσικών κυρώσεων στη Naftogaz, μια από τις οντότητες που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, θα μπορούσε ωστόσο να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο τόσο στα θεμελιώδη μεγέθη όσο και στις τιμές, καθώς μια πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αύξηση 35-50 EUR/MWh στην πρόβλεψή μας για 144 EUR/MWh για το τέταρτο τρίμηνο φέτος στην τιμή του TTF, εάν δεν αντισταθμιστεί από υψηλότερες από τις αναμενόμενες εισαγωγές ΥΦΑ.

Οι ρωσικές περικοπές προς την Ιταλία είναι απίθανο να αλλάξουν τις ισορροπίες στη βορειοδυτική Ευρώπη προς το παρόν

Οι ρωσικές ροές προς την Ιταλία παρουσίασαν ήδη σημαντική μείωση το Σεπτέμβριο, ενόψει του κλεισίματος έτους του φυσικού αερίου στις 30 Σεπτεμβρίου.

Είναι σημαντικό ότι οι μειώσεις αυτές συνοδεύτηκαν από αυξήσεις των αλγερινών εισαγωγών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για αυξημένες ποσότητες για το υπόλοιπο του 2022 και πέραν αυτού, μετά την ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ της Sonatrach και της Enel.

Ταυτόχρονα, οι ροές από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς την Ιταλία είτε παρέμειναν σταθερές (από τη Γαλλία), είτε μειώθηκαν ελαφρώς (από τη Γερμανία). Αυτό υποδηλώνει ότι η πλήρης διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ιταλία θα είχε ελάχιστες έως μηδαμινές επιπτώσεις στα ισοζύγια της ΒΔ Ευρώπης, κατά συνέπεια, διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις μας για τα ισοζύγια και τις τιμές.

«Σημειώνουμε ότι οι κίνδυνοι για τα ισοζύγια της ΒΔ Ευρώπης παραμένουν. Εκτιμούμε ότι μια πλήρης διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσε ακόμη να έχει καθαρή επίπτωση σύσφιξης έως και 20 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα.

Πρόσφατα, οι εισαγωγές ΥΦΑ στη ΒΔ Ευρώπη ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας κατά περίπου 35 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα, ωστόσο, εάν το ΥΦΑ αποτύχει και το δυνητικό έλλειμμα επιλυθεί πλήρως από την καταστροφή της ζήτησης αντ' αυτού, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανύψωση 35-50 EUR/MWh στην πρόβλεψή μας για 144 EUR/MWh TTF 4Q22. Αναμένουμε ότι οποιαδήποτε πιθανή περαιτέρω εξέλιξη που σχετίζεται με τις ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας θα διατηρήσει τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα, με τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου να διαπραγματεύονται σε πολύ μεγάλο εύρος τιμών, καθώς οι αγορές αντιδρούν στην πιθανή κλιμάκωση των κινδύνων και τιμολογούν την εξέλιξη των ροών», συμπεραίνει η τράπεζα.

Πηγή: Euro2day