You are here

Ράλι της Wall Street τη Δευτέρα μετά την πτώση στις αποδόσεις

04/10/2022 11:08

Ράλι πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, κλείνοντας με κέρδη πέραν του 2%, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση λόγω των αδύναμων, από τα αναμενόμενα, στοιχεία για τον κλάδο της Μεταποίησης, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των μετοχών στην αρχή του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ κατέγραψε τρεις συνεχόμενες πτώσεις, σε τριμηνιαία βάση, σε ένα έτος ιδιαίτερα ταραχώδες έτος το οποίο χαρακτηρίστηκε από αυξήσεις επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας.

Υποστηρίζοντας περαιτέρω τις ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αύξηση των επιτοκίων, μετοχές των αναπτυξιακών εταιρειών, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημείωσε πτώση μετά που η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, αναγκάστηκε να αλλάξει την απόφαση της σε σχέση με τη μείωση του υψηλότερου συντελεστή φορολογίας.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι 11 κύριοι τομείς του δείκτη S&P500, με τις μετοχές της ενέργειας να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου Exxon Mobil Corp και Chevron Corp αυξήθηκαν πέραν του 5%, μετά τη σημαντική αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, καθώς πηγές ανέφεραν ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι συνεργάτες του εξετάζουν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής τους από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Ο δείκτης Dow Jones αυξήθηκε κατά 765,38 μονάδες ή 2,66%, στις 29.490,89, ο S&P 500 ενισχύθηκε 92,81 μονάδες ή 2,59%, στις 3.678,43 και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο 239,82 μονάδων ή 2,27%, στις 10.815,44.

Τα στοιχεία για την Μεταποίηση, κατέδειξαν ότι η δραστηριότητα στον κλάδο αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό στα τελευταία σχεδόν δυόμισι χρόνια, καθώς οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν, πιθανότατα, καθώς η αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός μείωσε τη ζήτηση για αγαθά.

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI της μεταποίησης μειώθηκε στο 50,9 αυτόν τον μήνα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλότερα του 50, υποδηλώνοντας ανάπτυξη.