You are here

Έτοιμοι για παραίτηση 3 στους 10 εργαζομένους

04/10/2022 16:56

Έτοιμοι για παραίτηση δηλώνουν εργαζόμενοι από το παγκόσμιο σκηνικό απασχόλησης, σύμφωνα με έρευνα της Adecco, η οποία πραγματοποιήθηκε με δείγμα άνω των 30 χιλ. εργαζομένων, ηλικίας 18 μέχρι 60 ετών σε 25 χώρες.

Η έρευνα «Global WorkForce of the Future 2022», είναι η τρίτη έκδοση της Adecco για τις τάσεις στον τομέα της διεθνούς απασχόλησης και ολοκληρώθηκε με συνεντεύξεις εργαζομένων σε γραφείο και εκτός γραφείου, με τα αποτελέσματα να ρίχνουν φως στις τάσεις και συμπεριφορές στην απασχόληση, κυρίως ως βοήθεια των οργανισμών.

Το 27% των εργαζομένων, δηλαδή 3 στους 10, δήλωσε ότι πρόκειται να υποβάλει παραίτηση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 45% ήδη βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης νέας εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα.

Ακόμη, 2 στους 10 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δέχθηκαν προτάσεις από άλλες εταιρείες, εξηγώντας ότι πολλοί εργοδότες βασίζονται επάνω στο trend της ήσυχης παραίτησης. Το 42% των εργαζομένων διεθνώς, έχουν τα tabs ανοιχτά για νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να υποβάλλουν αίτηση, ενώ το 29% υποβάλει αίτηση εργασίας.

Ποσοστό 17%, αναμένει ευκαιρία αλλαγής θέσης εργασίας στην υφιστάμενη εταιρεία που βρίσκεται.

Όσον αφορά την ήσυχη παραίτηση, η Adecco υπογραμμίζει ότι με βάση την έρευνα, το φαινόμενο δεν αναμένεται να κοπάσει.

Επιπλέον, η έρευνα εξηγεί ότι το κομμάτι της επιτυχίας και ικανοποίησης στην εργασία, είναι σημαντικοί παράγοντες, με ποσοστό 69% να αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους, έναντι 67% που σημειώθηκε το 2021. Στις Κίνα, Βραζιλία και Τουρκία σημειώνεται μεγαλύτερη ικανοποίηση, σε αντίθεση με τις Ιαπωνία, Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία.

Οι εργαζόμενοι δεν νιώθουν όμως ικανοποίηση στο κομμάτι του φόρτου εργασίας, της διατήρησης ψυχικής και σωματικής υγείας και ευημερίας, στον μισθό, στην εξέλιξη επαγγελματικής σταδιοδρομίας και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.

Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει, πως οι εργαζόμενοι εκτός γραφείου είναι κατά 52% ικανοποιημένοι, έναντι 65% των εργαζομένων εντός γραφείου. Στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, το 74% δηλώνει ικανοποιημένο.

Ποσοστό 39% θεωρεί πως επιτυχία στην εργασία είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, 30% το ευέλικτο ωράριο και η τηλεργασία και 25% οι συχνές προαγωγές και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Σε λιγότερο από έξι μήνες ή σε έξι μήνες, θεωρούν ότι θα αλλάξουν εργασία το 61% των εργαζομένων διεθνώς, ενώ το 72% αισθάνονται ικανοποιημένοι με την υφιστάμενη ασφάλεια στην εργασία τους στο γραφείο, έναντι 61% το 2021.

Όσον αφορά στους μισθούς, ποσοστό 45% επιθυμεί καλύτερες απολαβές στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 13% είτε δέχθηκε, είτε αναζητεί εργασία με καλύτερες απολαβές.

Το 35% των εργαζομένων, αναζητεί αλλαγές για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ ανησυχεί για το ενδεχόμενο υπερκόπωσης. Ποσοστό 34%, ανέφερε πως η καριέρα του δεν προχωρά έτσι επιζητεί trainings δεξιοτήτων ή άλλη εργασία με δυνατότητα απόκτησης νέων δεξιοτήτων.