You are here

Πρόστιμα και φυλάκιση για παλιές οικοδομές

06/10/2022 07:01

Πρόστιμα μέχρι €10 χιλ. και φυλάκιση έως ένα έτος στους ιδιοκτήτες πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων κατοικιών, οι οποίοι επιτρέπουν ή ανέχονται τη χρήση οικοδομής θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προβλέπει πρόταση νόμου που τίθεται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Δεύτερη πρόταση νόμου που θα εξετασθεί επίσης από την Επιτροπή Εσωτερικών προνοεί υποχρεωτικό έλεγχο για τη στατική επάρκεια και την πολεοδομική καταλληλόλητα των παλιών οικοδομών, αλλά και την επιβολή αποτρεπτικών προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τη σχετική υποχρέωση.

Τις δύο προτάσεις κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, με αφορμή και τα περιστατικά κατάρρευσης παλαιών οικοδομών, από τα οποία εκ θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, αλλά και της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επιτρέπει να στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, πρόσωπα τα οποία δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια και δυνατότητα να εξασφαλίσουν άλλη στέγη.

Η πρώτη πρόταση νόμου προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επικίνδυνης οικοδομής ο οποίος επιτρέπει ή ανέχεται τη χρήση της διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €10 χιλ. ή και στις δύο αυτές ποινές μαζί.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, το αδίκημα μπορεί να τύχει εξώδικης ρύθμισης, από δημοτικό υπάλληλο ή τροχονόμο του εκάστοτε δήμου, ο οποίος μπορεί να επιβάλει εξώδικο πρόστιμο ύψους €3 χιλ.

Το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί πριν από την παρέλευση 45 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ειδοποίησης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η αρχή μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη.

Υποχρεωτικοί έλεγχοι κτηρίων

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση νόμου, προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που ανεγέρθηκαν πριν το 1960 θα πρέπει να προβαίνουν σε έλεγχο για τη στατική επάρκεια και την πολεοδομική καταλληλόλητα των οικοδομών τους κάθε πέντε χρόνια, ενώ όσων οι κατοικίες ανεγέρθηκαν σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, κάθε δέκα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να εισαχθούν σε αυτόν διατάξεις αναφορικά µε τη διενέργεια ελέγχου για τη στατική επάρκεια και την πολεοδομική καταλληλόλητα των οικοδομών από επαγγελματίες εγγεγραμμένους στο Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, για σκοπούς εξασφάλισης πιστοποιητικού καταλληλόλητας των οικοδομών.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ζητήματα που άπτονται της χρήσης των οικοδομών και της ασφάλειας του κοινού.

Μεταξύ άλλων η πρόταση προνοεί ότι ο ιδιοκτήτης κάθε οικοδομής προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να διενεργείται κάθε δέκα χρόνια έλεγχος για τη στατική επάρκεια και την πολεοδομική καταλληλόλητα της οικοδομής, από επαγγελματίες αρχιτέκτονες ή πολιτικούς μηχανικούς εγγεγραμμένους στο Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου.

Για τους ιδιοκτήτες οικοδομών που ανεγέρθηκαν πριν το 1960, η πρόταση νόμου του βουλευτή της ΔΗΠΑ τονίζει ότι θα υποχρεούνται να προβαίνουν στο σχετικό έλεγχο οικοδομής κάθε πέντε χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα πρέπει να συμμορφώνονται µε τυχόν υποδείξεις των ειδικών, ώστε να εξασφαλίζουν πιστοποιητικό καταλληλόλητας της οικοδομής, το οποίο ακολούθως υποβάλλεται εντός εύλογου χρόνου στον οικείο δήμο.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος των οικοδομών θα διενεργείται εντός δέκα ετών από την ημερομηνία της πρώτης ηλεκτροδότησης της οικοδομής και ακολούθως κάθε δέκα χρόνια από την έκδοση του τελευταίου εκδοθέντος πιστοποιητικού καταλληλόλητας, ενώ για τις οικοδομές που ανεγέρθηκαν πριν από το 1960, ο έλεγχος θα διενεργείται κάθε πέντε χρόνια.

Προστίθεται ότι ιδιοκτήτες υφιστάμενης οικοδομής οφείλουν, εντός χρονικού διαστήματος ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος νόμου, να υποβάλουν στον οικείο δήμο πιστοποιητικό καταλληλόλητας της οικοδομής, κατόπιν διενέργειας ελέγχου.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται ή παραλείπουν να προχωρήσουν στο έλεγχο των οικοδομών τους, με βάση την πρόταση νόμου είναι ένοχα αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης τους, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €1.700 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ε.Χ.