You are here

ΙΔΕΠ: Αυξημένα τα κονδύλια για Erasmus+

06/10/2022 14:45

Με αυξημένα κονδύλια για την περίοδο 2021-2027, θα διεκπεραιωθεί το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο Δρ Ονησίφορος Ιορδάνου, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ο Δρ Στυλιανός Μαυρομούστακος, διευθυντής του ΙΔΕΠ.

Το κονδύλι για τους Κύπριους δικαιούχους, οι οποίοι είναι κρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί ξεπερνά τα €19 εκατ., ενώ η επιχορήγηση για την περίοδο 2021 -2027 ανέρχεται σε περίπου €26 δισ. σύμφωνα με τον κ. Μαυρομούστακο.

Για την περίοδο 2014 -2020 η επιχορήγηση, ανήλθε σε €77,9 εκατ. ανέφερε ο κ. Ιορδάνου, εξηγώντας ότι τα αυξημένα κονδύλια, έρχονται με αυξημένες δράσεις και διαφοροποιημένες απαιτήσεις από την ΕΕ.

Από την επιχορήγηση της προηγούμενης περιόδου, επωφελήθηκαν 5245 οργανισμοί, ανέφερε, ενώ τα αυξημένα κονδύλια για την υφιστάμενη περίοδο, συμπλήρωσε ο κ. Μαυρομούστακος, έρχονται και από ανεκμετάλλευτα κονδύλια λόγω της πανδημίας, αναμένοντας ότι ίσως να αυξηθούν σε €28 δισ. Το ΙΔΕΠ, τόνισε ο κ. Ιορδάνου, προχώρησε στις κατάλληλες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών.

Ο διευθυντής του ΙΔΕΠ, ανέφερε για το 2023 θα διατεθούν γύρω στα €19,5 εκατ., εκ των οποίων €13,13 εκατ. για τον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, €4,688 εκατ. για τον τομέα της νεολαίας, €49,5 χιλ. για τον τομέα του αθλητισμού, €433 χιλ. για θέματα δικτύωσης και €1,179 εκατ. για τη διαχείριση.

Ο κ. Μαυρομούστακος ανέφερε ότι ο τομέας του αθλητισμού, είναι ένας νέος τομέας στο πρόγραμμα, εξού και το πιο χαμηλό ποσό από το κονδύλι.

Κύριο μέλημα του ΙΔΕΠ, όπως αναφέρθηκε, είναι όσο το δυνατό η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για αξιοποίηση τους από νομικά και φυσικά πρόσωπα, στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και του αθλητισμού.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΔΕΠ, τόνισε ότι η «η έναρξη της παρούσας προγραμματικής περιόδου χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις. Η πανδημία του κορωνοϊού δοκίμασε αρκετά το πρόγραμμα, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης σχεδίων από τους ίδιους τους δικαιούχους, όσο και σε επίπεδο ιδρύματος. Το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, αντιλαμβανόμενο τη δική του συνεισφορά στην Κυπριακή κοινωνία μέσω του Προγράμματος που διαχειρίζεται έχει αποδείξει εμπράκτως ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε δύσκολες καταστάσεις».

Πρόσθεσε ακόμη, πως το ΙΔΕΠ δεν σταμάτησε τις εργασίες του κατά την πανδημία, ενώ εξέφρασε ετοιμότητα για την τηλεργασία.

Το νέο πρόγραμμα είναι βιώσιμο, με έμφαση στην ψηφιοποίηση, πιο συμπεριληπτικό, ενώ ο οργανισμός γίνεται πιο πράσινος, πρόσθεσε για το ΙΔΕΠ, ενώ υπογράμμισε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μειονεκτούσες ομάδες του πληθυσμού και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο κ. Μαυρομούστακος πρόσθεσε πως η απορροφητικότητα του προγράμματος είναι πολύ κοντά στο 100%, ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά στα προγράμματα της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε και τους εορτασμούς για το πρόγραμμα με το Erasmus days το οποίο γίνεται για 6η χρονιά και εκδηλώσεις σε 13 δήμους, αλλά και φεστιβάλ στις 15 Οκτωβρίου στην Πλατεία Ελευθερίας, με επίκεντρο τη νεολαία.

Το 2023, το επίκεντρο θα είναι οι δεξιότητες όπως ανέφερε, ενώ στο φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα από δικαιούχους και λειτουργοί του ΙΔΕΠ για ενημέρωση.

Το πρόγραμμα Erasmus+, φέτος κλείνει 35 χρόνια ζωής όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ, με την Κύπρο να κλείνει 25 χρόνια συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Της Μαρίας Κυριακίδου