You are here

Eπιφυλάξεις για σκιαγράφηση της αποχής

06/10/2022 17:06

Η Επιτροπή Εσωτερικών συνέχισε σήμερα, την κατ΄ άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη για σύνταξη και δημοσιοποίηση έκθεσης από τον Γενικό Έφορο Εκλογής αναφορικά με τους εγγεγραμμένους εκλογείς οι οποίοι δεν ψήφισαν, με στόχο τη σκιαγράφηση της αποχής.

Όπως είπε ο κ. Παντελίδης, η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία της υποχρέωσης στο κράτος για δημοσιοποίηση μετά τις εκλογές, σε διάστημα 6 μηνών, ειδικής έκθεσης που να περιλαμβάνει στατιστικά και συνολικά στοιχεία που αφορούν την αποχή από τις εκλογές. Τα στατιστικά στοιχεία θα αναφέρουν το φύλο, τις ηλικίες και τον τόπο διαμονής (αστική ή αγροτική περιοχή) αυτών που δεν έχουν ψηφίσει.

Ο σκοπός της πρότασης, όπως είπε ο κ. Παντελίδης, είναι να επιβεβαιωθούν ή να καταρριφθούν εκτιμήσεις σε σχέση με την αποχή και τη συμμετοχή στις εκλογές, έτσι ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές και δράσεις που να προσελκύσουν τους πολίτες στη δημοκρατική διαδικασία.

«Σημειώσαμε για ακόμη μια συνεδρία, τη θετική διάθεση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, σημειώσαμε τη θετική διάθεση και από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατέγραψε συγκεκριμένους πρακτικούς προβληματισμούς, τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε, πως αφού άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον τις επιφυλάξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, την διαβεβαίωσαν πως ο σκοπός της πρότασης δεν είναι η παραβίαση οποιουδήποτε προσωπικού δεδομένου ή της μυστικότητας της ψήφου.

Συνεπώς, κατέληξε, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τη Βουλή, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή ρύθμιση που να καθιστά αυτή την Πρόταση Νόμου νόμιμη, συνταγματική και κυρίως εφαρμόσιμη.