You are here

Προετοιμάζεται για σχέδιο Εστία το υπουργείο εργασίας

08/11/2018 15:17

Το υπουργείο εργασίας προετοιμάζεται για την εφαρμογή του σχεδίου Εστία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην επιτροπή οικονομικών η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η επιτροπή οικονομικών εξέτασε τον προϋπολογισμό του υπουργείου εργασίας στο πλαίσιο του οποίου έγινε αναφορά τόσο στο σχέδιο Εστία, όσο και στην προώθηση νομοσχεδίων και ενεργειών εκ μέρους του υπουργείου για ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, η εφαρμογή εθνικού κατώτατου μισθού και η ενίσχυση της απασχόλησης.

Για το σχέδιο Εστία, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το υπουργείο της αναλαμβάνει την εφαρμογή του σχεδίου και εξέφρασε την ετοιμότητα να ανταποκριθεί, με τη βοήθεια του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού.

Στο υπουργείο υπάρχουν τα μηχανογραφημένα συστήματα που είναι αναγκαία για τον έλεγχο καταθέσεων και ακίνητης ιδιοκτησίας, είπε, προσθέτοντας ότι ζητήθηκαν πέντε εξειδικευμένοι λειτουργοί με κόστος €135 χιλ. για την προετοιμασία ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, μεγάλο κομμάτι της εργασίας θα γίνεται από τις τράπεζες.

Σε αυτό το στάδιο δημιουργούνται τα έντυπα, οι αιτήσεις θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους και η πληρωμή αναμένεται προς το τέλος του 2019, είπε η υπουργός.

Σκέψεις για επαναφορά δόσεων στις πληρωμές εισφορών

Αναφερόμενη στο σχέδιο κοινωνικών εισφορών με δόσεις, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι βοήθησε πολλές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους που δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Οι εισπράξεις μέσω του σχεδίου ανήλθαν στα €131 εκ., όπως αναφέρθηκε.

Σύμφωνα με την κ. Αμιλιανίδου, γίνονται σκέψεις για επαναφορά του σχεδίου για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Μείωση δικαιούχων του ΕΕΕ, στόχος η πλήρης απασχόληση

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) έχουν μειωθεί από 40 χιλ. σε 25 χιλ. σήμερα ενώ η προσπάθεια του υπουργείου επικεντρώνεται στην επανένταξη των ληπτών ΕΕΕ στην αγορά εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την υπουργό, είναι η επίτευξη πλήρους απασχόλησης, με την ανεργία να κυμαίνεται κάτω του 5%.

«Προτεραιότητα των πολιτικών της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία επιτρέπει ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, την επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων στην Κύπρο ανέρχεται σήμερα στο 7,3% ή σε 20 χιλ. ανέργους, με την κ. Αιμιλιανίδου να σημειώνει ότι διανύουμε τον 54ο μήνα συνεχούς μείωσης της ανεργίας.

Επεσήμανε ότι η απασχόληση έχει αυξηθεί την περίοδο 2015-2018 με 50 χιλ. νέων θέσεων εργασίας, ενώ η μετανάστευση κυπρίων πολιτών έχει αναστραφεί λόγω βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. «Περισσότεροι από όσους έφυγαν, έρχονται πίσω», είπε.

Ανέφερε ότι όσον αφορά τους δικαιούχους ΕΕΕ, στόχος δεν είναι ο εγκλωβισμός στα επιδόματα, αλλά η επαναφορά τους στην αγορά εργασίας.

Από τις 25 χιλ. λήπτες ΕΕΕ, οι 8.685 είναι πρόσωπα με αναπηρία και στόχος είναι η κάλυψη βασικών αναγκών και αναπηρικού επιδόματος.

Σύμφωνα με την υπουργό, έχουν προσληφθεί 30 σύμβουλοι στο τμήμα εργασίας οι οποίοι θα παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες σε μακροχρόνιους άνεργους, ώστε να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.

Αρωγή από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς για κατώτατο μισθό

«Όταν επιτευχθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και τον ενιαίο κατώτατο μισθό», σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, λέγοντας πως έχει ζητηθεί η αρωγή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της ΕΕ για την πραγματοποίηση εργαστηρίων και τη διενέργεια αναλύσεων και μελετών για το πως πρέπει να εφαρμοστεί ο κατώτατος μισθός.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχει ο κατώτατος μισθός στις επιχειρήσεις, καθώς και σε ποιο επίπεδο και σε ποιο είδος οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να εφαρμοστεί. «Έχουμε στείλει τα ερωτήματα και έχουν ανταποκριθεί τόσο το ILO όσο και η ΕΕ», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εργαστήρι, ώστε να συζητηθούν τα θέματα αυτά και να γίνει επιστημονική ανάλυση και κοινωνικός διάλογος, με στόχο να εφαρμοστεί το καλύτερο σύστημα για τον τόπο.

Σε ό,τι αφορά τους άστεγους στην Κύπρο, η υπουργός απάντησε ότι υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις, περίπου 14 ατόμων, που δεν αφορούν λήπτες ΕΕΕ. Είπε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προσπαθούν να διευθετήσουν τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο «με την προϋπόθεση ότι οι ίδιοι το επιθυμούν».

Ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τα άτομα αυτά, με τη διαμονή σε ξενοδοχείο, την προκαταβολή από ειδικό κονδύλι και την καταβολή ενοικίου.

Η προσπάθεια, συμπλήρωσε, είναι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να εξευρεθούν χώροι για προσωρινή φιλοξενία αστέγων.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου εργασίας για το 2019, ανέρχεται σε €999,2 εκ. και παρουσιάζει αύξηση €28,6 εκ. σε σύγκριση με €970,6 εκ. το 2018.

Από το σύνολο των €999,2 εκ. των προϋπολογιζόμενων δαπανών για το 2019 το σημαντικότερο μέρος (93% περίπου) αφορά κοινωνικές παροχές, το 5% αφορά μισθούς ενώ, οι καθαρά λειτουργικές δαπάνες περιορίζονται στο 2%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κοινωνική πολιτική του υπουργείου εργασίας ανέρχεται σε €928,1 εκ.

M.X.