You are here

ΡΑΕΚ: Μας αγνοούν για φορολόγηση υπερκερδών ΑΠΕ

15/11/2022 06:53

Η Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), δεν έχει ερωτηθεί, ούτε εμπλακεί στην ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Αυτό αναφέρει η ηγεσία της ΡΑΕΚ σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, διαψεύδοντας τις αναφορές του Υπουργείου Οικονομικών ότι συμμετέχει στη σχετική διαβούλευση, ώστε να εξευρεθεί η φόρμουλα και το νομικό πλαίσιο, για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ΑΠΕ.

Όπως αναφέρεται, η Αρχή έχει καταθέσει στοιχεία στα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, αλλά δεν έχει ερωτηθεί, ούτε εμπλακεί στην ετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου.

Η σχετική απάντηση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ, Ανδρέας Πουλλικκάς και Φίλιππος Φιλίππου αντίστοιχα, στάλθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού της Αρχής και σε απάντηση ερωτήματος του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά, για τη θέση της ΡΑΕΚ για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ΑΠΕ, αλλά και αν έχει ερωτηθεί ή εμπλακεί η Αρχή στην ετοιμασία του νομοσχέδιου που υπολογίζεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι η ΡΑΕΚ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει εκδώσει ρυθμιστική απόφαση µε θέμα «Προσωρινή ρύθμιση της τιμής αγοράς ΑΠΕ για το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Σχέδιο για την Παραγωγή Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ µε τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού - Οκτώβριος 2017», για μείωση από €0.25 ανά κιλοβατώρα, στα €0.11 ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διαβούλευση μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών, Ενέργειας και ΡΑΕΚ, ώστε να εξευρεθεί η φόρμουλα και το νομικό πλαίσιο, για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, είχε ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στις 24 Οκτωβρίου.

Ο κ. Πετρίδης, μιλώντας ενώπιον της Βουλής είχε κρατήσει χαμηλά τον πήχη, εκτιμώντας ότι δεν είναι αυξημένα τα κέρδη, ώστε να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές.  

Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι τα κέρδη υπολογίζονται περίπου στα €70 εκατ., ενώ από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παντελή, είχε δηλώσει πως εάν τα υπερκέρδη ανέλθουν σε πέντε με δέκα εκατομμύρια, θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων, πριν το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα είπε ότι, εντός Νοεμβρίου θα κατατεθεί κάτι συγκεκριμένο ενώπιον της Βουλής, ωστόσο δεν είναι όπως είπε, τόσα πολλά τα εκατομμύρια που θα φορολογηθούν, ώστε να υπάρξει αισθητή διαφορά.

Ενώπιον της Βουλής οι προτάσεις Στεφάνου

Στο μεταξύ, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας τίθενται σήμερα οι δύο προτάσεις νόμου του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, οι οποίες προβλέπουν τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση τροποποιεί τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ώστε τα απροσδόκητα κέρδη των προμηθευτών ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των διανομέων και των εταιρειών πετρελαιοειδών, να υπόκεινται σε φορολογία με συντελεστή ύψους 90% για το έτος 2022.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, τροποποιεί τον περί Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου, ώστε να προβλέπεται η επιβολή τέλους ανταπόδοσης επί των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ενημέρωση της Κυπριακής Βουλής, στο πλαίσιο διεξαγωγής έρευνας σχετικά με τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών (windfall profits) στον τομέα της ενέργειας, την οποία έχουν εισαγάγει στο εθνικό δίκαιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, σημειώνεται ότι μεταξύ των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη για το μετριασμό των υψηλών τιμών, μπορεί να εξετασθεί και το ενδεχόμενο λήψης προσωρινών φορολογικών μέτρων για τα απροσδόκητα κέρδη.

Προστίθεται ότι, «φόρος για τα απροσδόκητα κέρδη» υπολογίζεται ο φόρος που επιβάλλεται σε εταιρείες οι οποίες σημειώνουν σημαντική αύξηση των κερδών τους, λόγω περιστάσεων ή γεγονότων για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιες».

Όσον αφορά τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, επισημαίνεται πως θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι αναλογικά, χρονικά περιορισμένα και ότι αποφεύγουν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της αγοράς.

Της Ελένης Χαραλάμπους