You are here

ΚΟΕ: Ενεργειακό σοκ ταρακουνά την οικονομία

15/11/2022 07:12

Μια οικονομική ύφεση θα μπορούσε να έχει πιο επίμονη επίδραση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρεται σε μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα, αναφέρεται ότι ένα ανανεώσιμο ενεργειακό σοκ, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να έχει πιο επίμονα αποτελέσματα και ως εκ τούτου να προωθήσει περαιτέρω μια πιο πράσινη πορεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που υπογράφουν οι Νεκτάριος Μιχαήλ και Χρήστος Σάββα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανελαστική σε σχέση με την χρηματοοικονομική ανάπτυξη, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί κατά τη διάρκεια της περιόδου έκρηξης δανεισμού και της επακόλουθης μείωσης του, η Κύπρος δεν κατέγραψε υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τονίζεται ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά ανελαστική σε σχέση με τη σχετική τιμή της ενέργειας σε μη ενεργειακά αγαθά στην οικονομία.

Επιπλέον, σημειώνεται, η ανελαστικότητα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ως προς τις σχετικές τιμές πετρελαίου και ως προς τις υπόλοιπες τιμές ενισχύεται από το γεγονός ότι η Κύπρος, προς το παρόν, δεν χρησιμοποιεί ένα καλά διαφοροποιημένο μείγμα καυσίμων και επομένως η διακύμανση των τιμών μεταξύ των νοικοκυριών είναι αρκετά χαμηλή. Αυτό μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης ηλεκτροδότησης σε οικιακές συσκευές και εξοπλισμό, σύμφωνα με τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά.

Τονίζεται ότι η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά αυξημένης οικονομικής ανάπτυξης, σημειώνοντας ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% από το 2016, εξαιρουμένης της πανδημίας του 2020, ενώ η ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 6% σε σύγκριση με τη «χωρίς αλλαγή του κλίματος» εναλλακτική.

Όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για καλύτερες πολιτικές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση πράσινων πηγών ενέργειας.

Αυτό στηρίζεται στο ότι οι μειώσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτούν συνδυασμό αυξημένης ανάπτυξης της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας αλλά και βελτιωμένη απόδοση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισημαίνεται από παλαιότερες μελέτες, ο διπλασιασμός του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η καλύτερη απόδοση θα επέφερε περίπου τις μισές απαιτούμενες μειώσεις εκπομπών και τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Για την Κύπρο, μια βιώσιμη και πιο πράσινη μελλοντική ενεργειακή πορεία απαιτεί την ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις αιχμής, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν καταγράφεται επίσης μεγάλη εισροή τουριστών.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, ένα ανανεώσιμο ενεργειακό σοκ, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να έχει πιο επίμονα αποτελέσματα και ως εκ τούτου να προωθήσει περαιτέρω μια πιο πράσινη πορεία.

Τέτοιες εξελίξεις θα μειώσουν επίσης την ενεργειακή εξάρτηση της Κύπρου από το πετρέλαιο και θα βελτιώσουν τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, δεδομένης της υψηλής ανελαστικότητας της ζήτησης στις μεταβολές των τιμών. Η βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της αύξησης των πιο πράσινων πηγών ενέργειας, εκτός από την παροχή μιας φιλικής προς το περιβάλλον εναλλακτικής λύσης, θα είχε επίσης θετικές μακροοικονομικές επιπτώσεις καθώς θα προστατεύει την οικονομία από εξωτερικούς κραδασμούς.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται, και δεδομένης της επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να δοθεί έμφαση στη χάραξη πολιτικών που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και θα επιταχύνουν τη μετάβαση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να προστατευθεί τόσο η οικονομία όσο και το περιβάλλον.

Της Γεωργίας Χαννή