You are here

Σημασία εμπέδωσης δικαιωμάτων προστασίας δεδομένων

18/11/2022 10:28

‘Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι έχει εμπεδωθεί ότι υπάρχουν δικαιώματα πλέον που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και αυτή είναι μια άλλη διάσταση στη ζωή των πολιτών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παραλαμβάνοντας το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο την ετήσια έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, για το έτος 2021

Από την πλευρά της η κ. Νικοαϊδου είπε πως «η δραστηριότητα ως καταγράφεται στην έκθεση καταμαρτυρεί την καθημερινή ενασχόληση του Γραφείου με ερωτήματα πολιτών, παράπονα, γνωματεύσεις. Μόνο οι αριθμοί – 1.000 και πλέον ερωτήματα τα οποία απαντώνται μέσα σε λίγες ώρες, γύρω στα 500 παράπονα τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο Γραφείο, 63 αποφάσεις – καταμαρτυρούν την καθημερινή ενασχόληση του Γραφείου με τους προβληματισμούς των πολιτών και επίσης καταμαρτυρούν ότι είμαστε πλέον στην καθημερινότητα των πολιτών», ανέφερε.

«Υπάρχει το πλαίσιο, η έγνοια της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην καθημερινότητά τους και αυτό εμφανίζεται και από τους αριθμούς», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη την κ. Νικολαϊδου για το έργο που γίνεται. «Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι έχει εμπεδωθεί ότι υπάρχουν δικαιώματα πλέον που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα», σημείωσε.

«Είναι μια άλλη διάσταση στη ζωή των πολιτών και χάριν στο έργο που επιτελείτε, και εσείς και οι συνεργάτες σας, έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας από τη μια, εμπιστοσύνης του λαού από την άλλη, και κατά αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι είναι μια επιτυχής πορεία του θεσμού, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν οι οποιαδήποτε παράπονα ότι δεν επιτελεί ορθά το έργο της η Επίτροπος ή και παρατηρήσεις από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό θεσμό. Συνεπώς συγχαρητήρια και εύχομαι ό,τι καλύτερο», ανέφερε.

Η κ. Νικολαϊδου παρέδωσε επίσης την ετήσια έκθεση για αυτό τον χρόνο του Επιτρόπου Πληροφοριών. Είπε πως «αυτός ο θεσμός κλείνει αισίως δυο χρόνια ζωής. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια των πολιτών, το οποίο αν ασκηθεί σωστά αποτελεί όντως έναν τρόπο ελέγχου και στα πλαίσια της διαφάνειας και της λογοδοσίας της δημόσιας διοίκησης. Άρχισε και αυτό το εργαλείο και εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών. Έχουμε 40 τόσα ερωτήματα, 25 παράπονα τα οποία διερευνώνται», πρόσθεσε.

Η κ. Νικολαϊδου εξήγησε πως οι πολίτες απευθύνονται προς τη δημόσια αρχή, η οποία κατέχει τις πληροφορίες και εάν δεν παρασχεθούν οι πληροφορίες από τη δημόσια αρχή ή η αρχή δεν απαντήσει ή απαντήσει εκπρόθεσμα υπάρχει δικαίωμα παραπόνου ενώπιον της Επιτρόπου Πληροφοριών το οποίο διερευνάται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο αριθμός στον οποίο αναφέρθηκε η Επίτροπος δεν είναι μεγάλος  αλλά πιστεύει ότι είναι ενδεχόμενα εν αγνοία των δικαιωμάτων και σιγά σιγά θα εμπεδωθεί και αυτό.

Η κ. Νικολαϊδου σημείωσε πως οι εκπαιδεύσεις συνεχίζονται προς τις δημόσιες αρχές, γίνονται ανακοινώσεις για ενημερώσεις στους πολίτες προκειμένου να εμπεδωθεί και αυτός ο θεσμός τη συνείδηση των πολιτών.