You are here

Λ. Λαζάρου: Χαμένη ευκαιρία για ηγεσία ΕΕΣ

19/11/2022 06:00

Αιχμές για την αξιολόγηση που έτυχε από την κυβέρνηση, η ευκαιρία της Κύπρου να διεκδικήσει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), αφήνει το πρώην μέλος του, Λάζαρος Λαζάρου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, παρότι ο κ. Λαζάρου διατηρεί χαμηλούς τόνους και δεν κάνει καμιά προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες, είναι εμφανής η απογοήτευσή του, που δεν του δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει την ηγεσία του ΕΕΣ.

«Ανάλογα με το πόσο σημαντική για την Κύπρο αξιολογήθηκε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή εκλογική επιτυχία της χώρας μας, ακολούθησε και η ανάλογη διαχείριση του όλου θέματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι αν κρινόταν θετικά μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τουλάχιστον ολιγόμηνη πίστωση χρόνου, το αργότερο μέχρι τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές του ΕΕΣ που έγιναν πριν δύο μήνες, το Σεπτέμβριο του 2022.

Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στα πεπραγμένα του ως μέλος του ΕΕΣ, που κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 2 Νοεμβρίου, δηλώνοντας ότι προκύπτει καθαρά το μέγεθος της προοπτικής αλλά και της χαμένης ευκαιρίας της Κύπρου, να είχε διεκδικήσει με σοβαρές αξιώσεις εκλογή στην Προεδρία του ΕΕΣ και πρωταγωνιστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τη χώρα μας και την εικόνα της.

Εφικτή η απορρόφηση 100% κονδυλίων ΕΕ

Όσον αφορά τα κονδύλια από την ΕΕ, ο κ. Λαζάρου χαρακτηρίζει εφικτό το στόχο για απορρόφηση του 100% από την Κύπρο, μέχρι και το τέλος του 2023.

Ερωτηθείς σχετικά, στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Λαζάρου, ο οποίος διετέλεσε τα τελευταία 12 χρόνια μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ προηγουμένως ήταν για άλλα 11 χρόνια γενικός λογιστής της Δημοκρατίας είπε πως, «γνωρίζοντας τον επαγγελματισμό των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας μας και το ιστορικό απορρόφησης κονδυλίων από την ένταξη μας στην ΕΕ μέχρι και σήμερα, δεν βλέπω λόγο γιατί να μην φθάσουμε στο 100%».

Στην συνέντευξη, ο κ. Λαζάρου αναλύει το έργο του και τις δράσεις του σαν μέλος της ανεξάρτητης εξωτερικής ελεγκτικής υπηρεσίας της ΕΕ για 12 χρόνια, αλλά και την απόφαση του να στηρίξει την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Διαβάστε την συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους