You are here

Ο Λούλα αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές 

21/11/2022 16:53

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, επέστρεψε στη χώρα την Κυριακή, αφότου απόλαυσε τη δόξα μιας διεθνούς περιοδείας, για να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο του καθορισμού της κυβέρνησής του εν μέσω αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και διχασμών στον συνασπισμό του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ ο Λούλα επευφημήθηκε από τους συμμάχους στην Πορτογαλία και στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, οι δύσκολοι συμβιβασμοί που αντιμετώπιζε στην πατρίδα του απειλούσαν να χαλάσουν τους μετεκλογικούς του εορτασμούς.

Το νόμισμα της Βραζιλίας υποχώρησε περίπου 5% και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Bovespa υποχώρησε σχεδόν 8% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές έχουν γίνει ανυπόμονοι με την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις βασικές οικονομικές πολιτικές του Λούλα.

Μέλη της μεταβατικής ομάδας του Λούλα έχουν εκφράσει αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2023 και την κούρσα ηγεσίας για τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB). Ο εκλεγμένος πρόεδρος υποστήριξε τις προσπάθειες για τη δημιουργία μόνιμης εξαίρεσης σε έναν δημοσιονομικό κανόνα χωρίς να προτείνει άλλον.

«Υπάρχουν δύο Λούλα. Στο εξωτερικό είναι ένας θρύλος που εμφανίζεται δυνατός και νικητής, ανακτώντας τον ρόλο της Βραζιλίας ως παγκόσμιου παίκτη, κάτι που είναι σημαντικό. Αλλά στο εσωτερικό τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα», δήλωσε ο αναλυτής Αντρέ Σέζαρ στο Hold Legislative Advisors, μια εταιρεία παροχής συμβουλών πολιτικού κινδύνου στη Μπραζίλια.

Είπε ότι η πρώτη επίσκεψη του Λούλα στη Μπραζίλια αυτόν τον μήνα ήταν γρήγορη και συναρπαστική, χωρίς εκτενείς συναντήσεις για να επισημοποιήσει το ευρύ πολιτικό μέτωπο που χρειάζεται για να κυβερνήσει, καθώς οι αριστεροί σύμμαχοί του αποτελούν μειοψηφία στο Κογκρέσο.

«Ο μύθος του Λούλα τίθεται σε δοκιμασία», πρόσθεσε ο Σέζαρ.

Ο Λούλα έγινε δεκτός σαν αστέρας της ροκ στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα σε ένα Σαρμ ελ Σέιχ, δεσμευόμενος να πατάξει την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο, όπου η παράνομη υλοτομία και η εξόρυξη χρυσού έχουν αυξηθεί υπό τον απερχόμενο ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Αλλά οι επικριτές είπαν ότι ο προεδρικός μήνας του μέλιτος στο εξωτερικό ήταν λάθος.

«Ο Λούλα έπρεπε να είχε μείνει εδώ και να μην είχε πάει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Αίγυπτο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό», είπε ο Χοσέ Μεντέιρος, μέλος του Κογκρέσου από το δεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα, που πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης όταν η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.

Ακόμη και οι σύμμαχοι του Λούλα ανησυχούν για τον αργό ρυθμό λήψης αποφάσεων, με τις εντάσεις να αυξάνονται μεταξύ των συμβούλων σχετικά με την ισορροπία μεταξύ κοινωνικής πρόνοιας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Υπογραμμίζοντας τις εντάσεις στην ομάδα μετάβασης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Λούλα, Γκίντο Μαντέγκα, παραιτήθηκε την Πέμπτη εν μέσω επικρίσεων για το ιστορικό του στη δημοσιονομική πολιτική και την αντίστασή του στον επιτυχημένο υποψήφιο της Βραζιλίας για τη διοίκηση του IDB, Ίλαν Γκολντφάιν.