You are here

Τύπος: Δυσφορία Κούσιου για εργοδότες

22/11/2022 06:03

Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού εργασίας με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ για την αποκατάσταση της ΑΤΑ, καθώς και η απόφαση των αεροπορικών εταιρειών Ryanair και Wizz Air να αυξήσουν τα δρομολόγιά τους από τα δύο αεροδρόμια της χώρας, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Δυσφορία Κούσιου για εργοδότες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνάντηση του υπουργού εργασίας με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ για την αποκατάσταση της ΑΤΑ. Όπως αναφέρεται, ο κ. Κούσιος άκουσε εκ νέου τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος που αφορούν στην ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ, εξαιτίας της ακρίβειας. Επικαλέστηκε δε, για υπεράσπιση του αιτήματος τους, και τη μεταβατική συμφωνία που προβλέπει διάλογο για νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ «στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, συζητήθηκαν και χθες κάποιες σκέψεις του υπουργού και διάφορα σενάρια για το ζήτημα, όπως αυτό για σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τις συντεχνίες να ενημερώνουν, όμως τον υπουργό, πως αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική άλλα την τελευταία μάλλον υποχώρηση τους. Ο κ. Κούσιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, καθώς αρκετές φορές στη χθεσινή συνάντηση φέρεται να μίλησε για άτεγκτη στάση από πλευράς εργοδοτών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα νοικοκυριά έχουν φρενάρει τα σχέδια τους για την απόκτηση κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, με αποτέλεσμα οι υποθήκες ακινήτων να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προτροπές Πηλείδου στη ΡΑΕΚ
  • Νέα.. φτερά για τον κυπριακό τουρισμό για το 2023
  • Στα βήματα του Μπέζος για το Black Friday
  • Cyta: Πάει για ρεκόρ οκταετίας στα έσοδα

Πολίτης

 «Σημαντική ενίσχυση δρομολογίων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόφαση των αεροπορικών εταιρειών Ryanair και Wizz Air να αυξήσουν τα δρομολόγιά τους από τα δύο αεροδρόμια της χώρας. Οι επενδυτικές αποφάσεις των δύο εταιρειών ενθαρρύνονται από το νέο σχέδιο κινήτρων της Hermes το οποίο στηρίζεται από την κυπριακή κυβέρνηση και προσφέρει στην αεροπορική βιομηχανία τη δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Οι δύο εταιρείες με τα νέα τους προγράμματα διευρύνουν τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Ευρώπη, αλλά και τις χώρες της Κόλπου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στην έκδοση σχεδόν 10.000 αδειών διαμονής και απασχόλησης σε απασχολούμενους σε εταιρείες ξένων συμφερόντων, αριθμός υπερδιπλάσιος του 2021, έχει παραχωρήσει τη φετινή χρονιά το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο των κινήτρων για τη διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδυτών.

Χαραυγή

 «Έλλειμμα €5,1 δισ. στο εμπορικό ισοζύγιο το οκτάμηνο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ανήλθε στα €5,13 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με έλλειμμα €3,64 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, ανήλθα στα €7,65 δισ., σύγκριση με €5,62 δισ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 36%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί τους καταναλωτές να διενεργήσουν έρευνα αγοράς ενόψει του Black Friday.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τμήμα Φορολογίας: Διευκρινίσεις για το τέλος του φορέα
  • Συντεχνία Ισότητα: Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή την Πέμπτη

Αλήθεια

 «Μας απειλεί νέα οικονομική κρίση»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2023, μετά από ένα έτος που ταλαιπωρήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος πυροδότησε έναν από τους ταχύτερους κύκλους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρεται, ορισμένες εκτιμούν ότι το ύψος των επιτοκίων της Fed θα ανέλθει μέχρι το 5,25%, ενώ η Morgan Stanley βλέπει την πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed το Δεκέμβριο του 2023.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το μεγαλύτερο πτητικό πρόγραμμα που είχε ποτέ από και προς την Κύπρο ανακοίνωσε για το καλοκαίρι του 2023, η Ryainair.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Wizz Air: Τρία νέα δρομολόγια και άλλες 800.000 θέσεις από Λάρνακα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – Οι εκτιμήσεις των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών διεθνώς για τη νέα χρονιά

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΑΕΠ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟΥ ΓΕΣΥ – Τρία χρόνια σχέδιο υγείας και ακόμη το παλεύουμε να δούμε πραγματικές πρώτες βοήθειες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΕΤ – Α ΤΕΤ – Οι υποψήφιοι επιλέγουν μικρές συγκεντρώσεις και στοχευμένες επαφές μέχρι τις γιορτές, για προεκλογική πρόσωπο με πρόσωπο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ – Απέτυχε η απερχόμενη κυβέρνηση να χειριστεί το μεταναστευτικό